34 oplossingen voor personeelstekorten

34 oplossingen voor personeelstekorten

De arbeidsmarkt kent een historische krapte. Steeds meer bedrijven worstelen met een tekort aan personeel. Hoe kan je daar als werkgever een oplossing voor vinden? UWV onderzocht hoe bedrijven hun personeelstekort kunnen oplossen en zette 34 manieren via 3 routes op een rijtje.

Suzanne en Marije van kinderopvang Sinne

Nieuw talent aanboren

Met een bredere blik op het vinden van personeel door scholing en verder kijken dan alleen het cv vind je nieuw talent. Binnen óf buiten je eigen organisatie.

Werk anders organiseren

Door te schuiven in taken, aanpakken van belasting of de inzet van technologische toepassingen of voorzieningen kan het werk misschien toch worden gedaan.

Binden en boeien

Niet alleen het aantrekken van talent is belangrijk, ook het vasthouden. Een tevreden werknemer is de beste ambassadeur voor je bedrijf.

Personeelstekorten aanpakken op een historisch krappe arbeidsmarkt

Als het niet lukt om vacatures te vervullen, komt het meestal aan op meer structurele investeringen. Wij onderzochten de opties en komen tot 34 oplossingen waar werkgevers dan aan kunnen denken. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van stappen die werkgevers kunnen zetten, en hoe andere ondernemers het aanpakken. Het hele rapport vind je hier.

Krapte op de arbeidsmarkt

Hoe opleidingstrajecten via UWV helpen om personeel te vinden

Suzanne (midden) is locatiemanager bij kinderopvang Sinne. Zij vond personeel via een versneld opleidingstraject met samenwerkingspartners en UWV. Nu is de werkdruk minder hoog bij haar personeel.

Beeld van Suzanne bij Sinne Kinderopvang aan het werk
Direct persoonlijk hulp bij (personeels)vraagstukken?

Het werkgeversservicepunt

UWV is er met oplossingen voor werkgevers. Of het nu gaat om hulp bij het invullen van vacatures, of bijvoorbeeld het vormgeven van opleidingstrajecten. Neem contact op met het werkgeversservicepunt. Daar helpen adviseurs van UWV, gemeente en andere samenwerkingspartners in de regio jouw met je vraagstukken. Voor advies en ondersteuning op landelijk niveau kun je terecht bij het Landelijk Werkgeversservicepunt.

Werkgeversverhalen direct in je mailbox?

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief!