34 oplossingen voor personeelstekorten

34 oplossingen voor personeelstekorten

De arbeidsmarkt kent een historische krapte. Steeds meer bedrijven worstelen met een tekort aan personeel. Hoe kan je daar als werkgever een oplossing voor vinden? UWV onderzocht hoe bedrijven hun personeelstekort kunnen oplossen en zette 34 manieren via 3 routes op een rijtje.

Beeld van metaalbewerkers, werkgever en werknemer

Nieuw talent aanboren

Met een bredere blik op het vinden van personeel door scholing en verder kijken dan alleen het cv vind je nieuw talent. Binnen óf buiten je eigen organisatie.

Werk anders organiseren

Door te schuiven in taken, aanpakken van belasting of de inzet van technologische toepassingen kan het werk misschien toch worden gedaan.

Binden en boeien

Niet alleen het aantrekken van talent is belangrijk, ook het vasthouden. Een tevreden werknemer is de beste ambassadeur voor je bedrijf.

Personeelstekorten aanpakken op een historisch krappe arbeidsmarkt

Als het niet lukt om vacatures te vervullen, komt het meestal aan op meer structurele investeringen. Wij onderzochten de opties en komen tot 34 oplossingen waar werkgevers dan aan kunnen denken. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van stappen die werkgevers kunnen zetten, en hoe andere ondernemers het aanpakken. Het hele rapport vind je hier.

Video

Krapte op de arbeidsmarkt. UWV helpt.

 

De krapte op de arbeidsmarkt laat weinig bedrijven ongemoeid. Bedrijven BenDit en Rappr werkten samen met UWV om mensen te vinden die wél de motivatie hebben, maar nog niet de benodigde kennis of ervaring. Hoe ging dat in zijn werk?

Beeld bij video krapte op de arbeidsmarkt
Personeel vinden?

Het werkgeversservicepunt

Samen met werkgevers en opleiders zet UWV jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op. Zo worden werkzoekenden en overstappers opgeleid voor diverse krapteberoepen: van zonnepanelenmonteur tot horecamedewerker. Benieuwd of een leerwerktraject een oplossing is voor jouw personeelstekort?

Beeld bij WSP

Werkgeversverhalen direct in je mailbox?

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief!