Praktische info

Een werknemer uit het buitenland gevonden? Vergeet deze vijf stappen niet!

Eindelijk heb je een goede medewerker uit het buitenland gevonden. Maar let op: voor deze aan de slag kan, moet je nog wel een aantal zaken goed regelen. Voor werknemers uit het buitenland gelden nu eenmaal andere verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld een werkvergunning aanvragen. En heeft je werknemer al een BSN-nummer? Met dit stappenplan zie je precies wat nodig is.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij lokale EURES-adviseurs kunnen werkgevers terecht voor begeleiding en advies op maat. Op het EURES Portal staan bovendien vacatures en cv’s, deze kunnen werkgevers zelf ook plaatsen.

 

1. Werkvergunning aanvragen

Voor werknemers uit de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland is geen werkvergunning nodig, voor werknemers van buiten de EER en Zwitserland meestal wel. UWV kan hierbij helpen.

 

2. Onderdak

Buitenlandse werknemers hebben recht op schone en veilige huisvesting. Informeer voor de eisen bij de betreffende gemeente.

 

3. Het BSN-nummer

Als de werknemer nog geen BSN-nummer heeft, moet hij/zij dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

 

4. De arbeidsovereenkomst

Sluit een heldere arbeidsovereenkomst met de werknemer, vertaal deze ook in de taal van de werknemer.

 

5. Arbeidsvoorwaarden

Buitenlandse werknemers hebben recht op minimumloon, vakantietoeslag en het wettelijk aantal vakantiedagen. De UWV website werk.nl geeft hen informatie over werken en leven in Nederland, net als de brochure 'Nieuw in Nederland' op rijksoverheid.nl. Ze zijn in meerdere talen verkrijgbaar.

Meer uit deze serie

Meer lezen over seizoenswerk?

Lees hier hoe bloementeler Fleureco door het aantrekken van medewerkers uit het buitenland en goed werkgeverschap de jaarlijkse piekdrukte opvangt.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl