Interview

Proteion vindt zorgmedewerkers via een leerwerktraject

Je zal maar personeel nodig hebben in een sector waar al veel personeelstekort is. Hoe kom je dan toch aan de broodnodige mankracht? Romy van Melick, verpleegkundige en stagebegeleider bij zorginstelling Proteion, vertelt over de wisselende successen in hun zoektocht, en wat een leerwerktraject oplevert.

´Ik werk al jaren in de zorg,´ vertelt Romy. ´Ik heb mbo Verpleegkunde gedaan. Dus werken als verpleegkundige was een logisch gevolg. En na al die jaren word ik nog steeds echt blij van het werk. Ik vind het gewoon heel fijn om er voor andere mensen te zijn. Helaas is het moeilijk om in de zorg aan nieuwe collega´s te komen. Terwijl we die zo hard nodig hebben.´

Leerwerktraject

Een leerwerktraject is een goede manier om zij-instromers op te leiden voor bepaalde krapteberoepen. Werkgevers, opleiders en UWV zetten samen jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op om werkzoekenden en overstappers op te leiden voor diverse krapteberoepen. Ook een leerwerktraject opzetten? Hier lees je hoe je dat in 4 stappen doet.

Zelf zorgmedewerkers vinden niet altijd succesvol

‘Van advertenties en mond-tot-mondreclame tot stages voor scholieren, we hebben al van alles gedaan om nieuwe zorgcollega’s aan te trekken. Ik werk naast mijn verpleegtaken inmiddels ook als stagebegeleider bij Proteion. In die rol ben ik nauw bij de scholieren betrokken. Het is gewoon heerlijk om met jonge mensen te werken en je liefde voor het vak over te brengen. Maar we zoeken ook collega´s met wat meer levenservaring. En dat lukte ons niet goed. Daarom sloot Romy’s werkgever Proteion zich aan bij een regionaal leerwerktraject.

 

Parel van een zorgmedewerker gevonden!

Een zo´n pareltje is Karin Stienen. Ze was al 50-plus toen ze instroomde in het leerwerktraject voor Helpende in de zorg en Romy haar begeleider werd. ´Karin had al wat werkervaring in de zorg, maar zag op tegen het leren en de examens. Ze twijfelde of ze voor de opleiding zou slagen, maar ik geloofde in haar. Het enige wat ze nodig had, was iemand waar ze haar hart kon luchten en waar ze wat steun kreeg. Nou dat is gelukt. En moet je Karin nu zien: ze heeft een vaste baan bij ons en we willen haar niet meer kwijt´.

Leerwerktraject

Een leerwerktraject is een goede manier om zij-instromers op te leiden voor bepaalde krapteberoepen. Werkgevers, opleiders en UWV zetten samen jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op om werkzoekenden en overstappers op te leiden voor diverse krapteberoepen. Ook een leerwerktraject opzetten? Hier lees je hoe je dat in 4 stappen doet.

Romy en Karin van zorgorganisatie Proteion
Romy van Melick (links) aan het werk met Karin Stienen (rechts)

Zo maak je van je leerwerktraject een succes

´Drie dingen hebben bij ons het verschil gemaakt in het vinden van zorgmedewerkers met het leerwerktraject: flexibiliteit, begeleiding op maat en teamwork. Flexibiliteit, want zonder open te staan voor mensen die niet meteen in het plaatje passen, gaat het sowieso geen succes worden. Begeleiding op maat zorgt ervoor dat iedere kandidaat de hulp krijgt waar hij behoefte aan heeft. De ene keer is dat een luisterend oor, de andere keer wat praktische hulp voor een opdracht. En teamwork, tja, ik doe het niet alleen. We hebben elkaar nodig, want in een verzorgingstehuis maak je ook regelmatig minder leuke dingen mee.

Heb je dit binnen jouw organisatie? Dan wordt een leerwerktraject ongetwijfeld een succes.’

Benieuwd naar hoe Karin dit heeft ervaren?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl