Medewerkers met geldzorgen: wat kun je als werkgever doen?

Een medewerker met geldzorgen is gestrest, meldt zich vaker ziek en is minder productief. Dit kost een werkgever zo’n 400 euro per dag, als je rekening houdt met dingen als doorbetaling van het loon, vervangingskosten, productiviteitsverlies en arbodienstverlening. En het komt veel vaker voor dan veel werkgevers denken: 62 procent van de werkgevers heeft medewerkers met schulden. Frank Brackel, adviseur Werkgeversdiensten bij het UWV, legt uit hoe je zorgt voor financieel fittere medewerkers, met als resultaat minder verzuim en een hogere productiviteit.
Schulden gaan gepaard met schaamte
‘In mijn bedrijf speelt dit probleem niet.’ Dat hoort Frank Brackel maar al te vaak, als hij bij bedrijven langsgaat om te praten over werknemers met schulden. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Frank: ‘Uit onderzoek blijkt dat een derde van de medewerkers iedere maand moet puzzelen met geld om rond te komen.’ Dat werkgevers hier vaak niet goed van op de hoogte zijn is volgens Frank niet zo gek. ‘Er wordt niet over gesproken, omdat het een onderwerp is waar mensen zich voor schamen.’
‘Uit onderzoek blijkt dat een derde van de medewerkers iedere maand moet puzzelen met geld om rond te komen.’
Werknemers met geldproblemen zijn minder productief
De gevolgen van geldproblemen kunnen groot zijn, voor zowel werknemer als werkgever. ‘Mensen kunnen daar veel stress door ervaren. En die stress neem je mee naar je werk. Je kunt je wel voorstellen dat dat consequenties heeft voor de productiviteit en de kwaliteit van je werk. Maar het kan ook uitval en verzuim betekenen.’ Uiteindelijk kunnen werknemers met schulden zelfs vertrekken, vertelt Frank. ‘Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt is er veel keuze voor werknemers. Als ze ergens anders een paar euro meer kunnen verdienen, kan het zijn dat ze weggaan bij jouw organisatie.
Een grote kans voor werkgevers
Door deze krapte is het dus voor een werkgever van groot belang om medewerkers aan je organisatie te binden. Het goede nieuws: er ligt een grote kans om loyalere en productievere medewerkers te krijgen, door preventief en structureel aandacht te besteden aan hun financiële gezondheid. Frank noemt het “een ongebruikte sleutel” voor werkgevers. Hij wil het onderwerp uit de taboesfeer halen en geeft drie praktische tips.
Drie praktische tips voor financieel fitte werknemers
- Signaleren. Vaak zijn er aanwijzingen dat iemand geldstress heeft. Bijvoorbeeld als de productie opeens lager is, de kwaliteit van het werk afneemt of wanneer iemand zich vaker ziekmeldt. Soms zit iemand zichtbaar slecht in z’n vel. Ook is het goed om te bedenken dat grote veranderingen in iemands leven kunnen leiden tot financiële zorgen. Denk aan een scheiding, een geboorte of een verhuizing.
- Bespreekbaar maken. Dit is de moeilijkste, want het onderwerp kan gevoelig liggen. Stel dus open vragen: ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Lukt het thuis allemaal nog?’. Wees een luisterend oor en laat zien dat de medewerker je kan vertrouwen.
- Doorverwijzen. Als iemand hulp kan gebruiken bij de financiën, kun je doorverwijzen naar Team geldzorgen van UWV. Ook kun je als werkgever een budgetcoach inhuren, die de werknemer helpt met z’n huishoudboekje. Dat kan anoniem en is gratis voor de werknemer. Voor de werkgever is dat een investering, maar bedenk dat verzuim nog duurder is voor een werkgever. Dus als je dat kunt voorkomen, bespaar je uiteindelijk kosten.
Weten wat UWV voor jou kan betekenen?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl