Interview

Zo zet je in 4 stappen een leerwerktraject op

Suzanne van Sinne zit op tafel. Haar nieuwe personeelslid Samantha, hurkt links. Achter de tafel zit een collega van Samantha. ze zitten in een zaal van de kinderopvangopvang met kindertekeningen

Een leerwerktraject is een goede manier om zij-instromers op te leiden voor bepaalde krapteberoepen. Samen met werkgevers en opleiders zet UWV jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op om werkzoekenden en overstappers op te leiden voor diverse krapteberoepen: van pedagogisch medewerker in de kinderopvang tot zonnepanelenmonteur. Benieuwd hoe je een leerwerktraject opzet? Volg deze vier stappen.

1. Ga om tafel met een werkgeversservicepunt en opleider

Een leerwerktraject is vooral passend wanneer een bedrijf meerdere vacatures heeft. Samen met de werkgever onderzoeken de deskundigen van een van de 35 regionale werkgeversservicepunten welke lokale uitdagingen er qua arbeidsmarkt zijn, welke mogelijkheden er zijn als het bijvoorbeeld gaat om scholing en de financiering daarvan, maar ook naar welke opleiders goed bij het vraagstuk van de werkgever passen. Samen met de opleider brengen we in kaart hoe inhoudelijk en intensief een traject zou moeten zijn, zodat we als volgende stap tot een realistische aanpak kunnen komen.

In de praktijk: Sinne Kinderopvang

De kinderopvang kampt met enorme personeelstekorten. Om meer personeel te vinden zocht Sinne Kinderopvang samenwerking met partners in de regio: Kinderwoud kinderopvang, Fryslân Werkt, expertisecentrum Spiekr en het werkgeversservicepunt.

Portret Jildou

Adviseur werkgeversdiensten Jildou Groenhof was nauw betrokken: ‘Sinne had al een mooie samenwerking opgezet met partners in de regio, maar met de instroom van kandidaten liep het nog geen storm. Samen met een collega hebben ons hele bestand gescreend op mogelijk geschikte kandidaten en hebben 300 mensen gebeld met de vraag: zou een baan in de kinderopvang iets voor jou zijn? Zo hebben we een aantal geschikte kandidaten gevonden die meteen wilde starten met het leerwerktraject.’

2. Maak een realistisch plan

Hoe lang duurt het om nieuwe werknemers voldoende kennis en vaardigheden bij te brengen? Hoe snel kun je ze laten invoegen op de werkvloer? Maar ook: welke middelen heb je om nieuwe werknemers op te leiden – dat gaat zowel over geld als over tijd die je kunt investeren in begeleiding en coaching. Met deze ingrediënten kun je een realistische planning en haalbaar inhoudelijk programma opzetten voor je leerwerktraject. Bijvoorbeeld: een programma van vier weken, bestaande uit één week school en drie weken begeleid stage lopen. Gebruikmakend van de mogelijkheid dat UWV een deel van de opleidingskosten kan dragen, of gebruikmakend van de Subsidieregeling praktijkleren. Vaak zijn er ook regionale scholingsregelingen: samen met het WSP kun je dit vooraf in kaart brengen.

 

3. Neem de tijd voor het werven

Nadat we samen de inhoud van het traject hebben vastgelegd, kan de werving van de kandidaten beginnen. Doordat dit binnen het leerwerktraject gebeurt, pakken zowel werkgever, opleider als werkgeversservicepunt dit op, waardoor het bereik van de wervingscampagne een stuk groter is. De ervaring leert dat het zeker zes weken duurt voordat je voldoende kandidaten hebt gevonden om het traject op te starten. Vanuit het werkgeversservicepunt worden werkzoekenden via social media en een wekelijkse mail op de hoogte gesteld van het leerwerktraject. Ook worden mensen direct door ons benaderd met de vraag of zij interesse hebben in een bepaald leerwerktraject.

 

4. Evalueer met regelmaat

Als het traject eenmaal op gang is dan is het zaak om regelmatig te evalueren. Zo kan je tijdig zaken aanpassen. Zo bleek uit een evaluatie tijdens een leerwerktraject voor isolatiemonteurs dat het beter is om elke week te beginnen met een of twee dagen school, gevolgd door een aantal dagen stage, in plaats van een week scholing gevolgd door drie weken stage. Juist omdat ieder traject maatwerk is, kun je samen met de samenwerkingspartners steeds bijsturen en verbeteren.

Meer informatie over leerwerktrajecten?

Samen met werkgevers en opleiders zet UWV samen met haar partners jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op. Zo worden werkzoekenden en overstappers opgeleid voor diverse krapteberoepen: van zonnepanelenmonteur tot horecamedewerker. Benieuwd of een leerwerktraject een oplossing kan zijn voor jouw personeelstekort?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl