Interview

Simone maakt solliciteren laagdrempelig met open hiring bij van der Valk

In tijden van arbeidskrapte moeten we volgens HR-adviseur Simone Bosgra van Van der Valk Drachten anders gaan nadenken over de invulling van vacatures. Het zette haar op het pad van open hiring, een relatief nieuwe manier van personeel werven. Een van de reacties kwam van Mitra van den Berg, die via UWV op de vacature werd gewezen en inmiddels fulltime meedraait in de huishoudelijke dienst van het hotel.

‘Ik was al bezig om het proces van solliciteren voor ons hotel in Drachten laagdrempeliger te maken’, vertelt Simone. Want ik merk dat veel mensen er niet van houden om een heel cv op te stellen. Soms hebben ze er niet eens eentje of vinden ze het moeilijk om een sollicitatiebrief te schrijven. Toen ik tijdens een webinar over open hiring hoorde, dacht ik meteen: dit zou weleens iets voor ons kunnen zijn. Ik heb informatie ingewonnen bij Werkgevers Servicepunt Noord-Holland Noord (WSP NHN) en de Start Foundation en ben ermee aan de slag gegaan.’

 

Wat is open hiring?

Open hiring is feitelijk personeel aannemen zonder sollicitatieprocedure. Daarbij laat je als werkgever zaken als functie- of competentie-eisen los en kan iedereen zich inschrijven voor een vacature. Na een kennismaking kan de kandidaat dan aan de slag. Het van oorsprong Amerikaanse concept is een inclusief aannamebeleid, bedoeld om mensen gelijke kansen te geven bij het vinden van werk.

Personeel aannemen zonder sollicitatiegesprek en cv

‘Als ik heel eerlijk ben, was het hele concept een wilde gok. Je neemt mensen aan van wie je alleen de naam kent. Dat kan goed uitpakken of niet, maar er kwamen zeven heel geschikte aanmeldingen binnen. Een van hen was Mitra van den Berg, die ik net als de andere mensen heb uitgenodigd in het hotel. Ik ben het gesprek begonnen met: ‘Als je wilt, dan ben je aangenomen’ en heb daarna alles uitgelegd over de functie en het werken bij ons, zodat Mitra zelf kon inschatten of ze geschikt was voor de functie.’

 

‘Tijdens traditionele sollicitatiegesprekken zijn kandidaten vaak erg zenuwachtig’

 

Ontspannen sollicitatie met open hiring

‘Tijdens traditionele sollicitatiegesprekken merk ik dat kandidaten vaak erg zenuwachtig zijn, omdat ze zichzelf zo goed mogelijk willen presenteren. Daar zijn ze dan zo mee bezig dat ze minder goed luisteren naar wat een functie eigenlijk inhoudt. Tijdens de rondleiding die ik tijdens onze eerste kennismaking door het hotel gaf, vertelde Mitra dat zij daar in het verleden ook vaak last van heeft gehad. Bij onze sollicitatie op basis van open hiring stond ze er veel ontspannener in, omdat ze wist: als ik hier wil komen werken, dan heb ik de baan toch al.’

 

‘Ik raad andere werkgevers aan om open-minded in het proces van solliciteren te staan’

 

Open-minded zijn in het proces van solliciteren werkt

‘Ik had bij Mitra meteen een goed gevoel, dus ik hoopte dat zij dat ook bij ons had. Dat wilde ik wel vanuit haar eigen mond horen, want ze moest de baan niet nemen voor mij. Ik heb haar een dag na ons gesprek gebeld en gelukkig zei ze dat ze het graag wilde proberen. Inmiddels werkt ze drie maanden in ons huishoudelijke team en dat gaat fantastisch. Als ik andere werkgevers iets mag aanraden, dan is het om meer open-minded in het proces van solliciteren te staan: hoe kun je er anders mee omgaan en wat werkt voor jou? Dat levert je altijd iets op.’

Foto van HR-adviseur Simone Bosgra en medewerker Violeta. Door open hiring heeft Simone een volwaardig team en is de werkdruk voor Violeta verminderd.

UWV hielp Mitra van den Berg via open hiring aan een baan in de huishouding bij Van der Valk. Een geschenk uit de hemel voor HR-adviseur Simone Bosgra van Van der Valk, want zij was naarstig op zoek naar nieuwe krachten die binnen het team passen. Onmisbaar onderdeel van dit huishoudelijke team is Violeta Sljubura, die dolblij is met de hardwerkende Mitra als haar nieuwe collega. Door de uitbreiding van het team is de druk op het werk van Violeta verlaagd. Zo werkt UWV voor ons allemaal.

Is open hiring iets voor jouw organisatie?

In Nederland is het vooral de Start Foundation die het concept verder brengt. Projectleider Jos van Delft vertelt hoe open hiring in de praktijk in z'n werk gaat.

Werkgevers in Nederland geven aan open te staan voor open hiring, maar voornamelijk wanneer de functie-eisen dit toelaten. Dit bleek uit ons werkgeversonderzoek. UWV kan helpen bij open hiring, en andere manieren om personeel te werven. Benader daarvoor een adviseur werkgeversdiensten bij een werkgeversservicepunt bij jou in de buurt.

Advies op maat over open hiring?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl