Interview

De opkomst van Open Hiring

Het van oorsprong Amerikaanse concept Open Hiring is een inclusief aannamebeleid, bedoeld om mensen gelijke kansen te geven bij het vinden van werk. Vier jaar geleden zette Start Foundation, een vermogensfonds dat innovatieve arbeidsmarktprojecten ontwikkelt, een traject op om te ontdekken of en hoe Open Hiring op de Nederlandse arbeidsmarkt zou werken. Maar wat is Open Hiring precies en hoe werkt het in de praktijk? Projectleider Jos van Delft legt uit.

Open Hiring verlaagt drempels en vergroot zo het aanbod aan kandidaten

‘In de basis is Open Hiring een baan zonder sollicitatiegesprek. Een belangrijke gedachte daarachter is om de drempel zo laag mogelijk te maken voor werkzoekenden. Dus geen sollicitatiegesprek of cv. Daarmee laat je als werkgever een stukje controle los over wie je aanneemt en je vertrouwt erop dat de persoon zelf kan inschatten of hij/zij geschikt is voor de baan. Dat lijkt heel riskant. Toen we Open Hiring in Nederland gingen testen, bij MamaLoes, een winkelketen die handelt in babyspullen, hadden we zelf ook allerlei scenario’s uitgedacht. Wat voor types komen hier op af?

In de praktijk bleek dat er vooral mensen op afkwamen voor wie het sollicitatiegesprek een enorme drempel is. Mensen die zichzelf niet goed presenteren. Of mensen die ‘de eeuwige tweede’ waren bij sollicitatiegesprekken en de moed hadden opgegeven. Mensen die in de praktijk dus prima de functie konden uitvoeren, maar nooit door een selectieproces heen waren gekomen.’

 

Als werkgever loop je met Open Hiring niet meer risico dan anders

‘Open Hiring is vooral geschikt voor banen waarbij de enige échte vereisten zijn: het werk fysiek uit kunnen voeren én de wil hebben om te werken. Andere eisen kunnen dan overboord. Deze vorm van werving werkt het beste in een bedrijf waar de lijntjes kort zijn en er persoonlijk contact is tussen de Open Hiring werknemer en de leidinggevende.

Gaat er een keer iets mis, dan kun je het samen snel oplossen. En mocht het écht niet werken met een kandidaat, dan kan je gebruik maken van de wettelijke proeftijd. Dus uiteindelijk loop je als werkgever niet meer risico dan anders.’

Foto van Jos van Delft, projectleider bij Start Foundation - een vermogensfonds dat innovatieve arbeidsmarktprojecten ontwikkelt - zette een traject op om te ontdekken of en hoe Open Hiring op de Nederlandse arbeidsmarkt zou werken.

Open Hiring in de praktijk

‘Wanneer je als bedrijf Open Hiring wilt inzetten, dan kan je je melden bij Start Foundation of bij UWV. Zij voorzien je kosteloos van alle informatie om te starten. Op deze manier voorkomen we dat er een wildgroei ontstaat in de manieren waarop Open Hiring wordt toegepast, zoals bedrijven die tóch een klikgesprek houden. Dan is het eigenlijk geen Open Hiring meer.

Ook op openhiring.nl tref je allerlei informatie om werkgevers op weg te helpen, waaronder 8 spelregels om Open Hiring toe te passen. We werken nu toe naar een platform waar meer uitgewisseld kan worden, zodat kandidaten en bedrijven elkaar makkelijker kunnen vinden. Dat platform maakt het nog gemakkelijker om te starten met Open Hiring en om in contact te treden met werkzoekenden. In het najaar van 2022 gaat het platform live.’

 

Betrek het team bij Open Hiring

‘Ga je aan de slag met Open Hiring, neem dan je team daarin mee. Als er iemand van de een op de andere dag, zonder sollicitatiegesprek of cv, aan de slag gaat in het bedrijf, kan dat voor wat wrijving zorgen. Maar neem je ze van tevoren mee in het proces en leg je de achterliggende gedachte uit (namelijk: iedereen verdient de kans op een baan), dan heeft Open Hiring in jouw bedrijf een grotere kans van slagen.’

Meer informatie?

Meer weten over Open Hiring, of ondersteuning nodig bij het inzetten van Open Hiring? UWV kan je daarbij helpen. Elke UWV arbeidsmarktregio heeft namelijk een Open Hiring ambassadeur. Neem hiervoor contact op met het werkgeversservicepunt in je regio. Direct contact met de Start Foundation? Dat kan via openhiring@startfoundation.nl of 040 – 246 18 50.

Meer van deze serie

Kijk hier hoe Open Hiring werkt bij De Koekfabriek.

Zonder sollicitatiegesprek aan personeel komen. Bij De Koekfabriek kan iedereen zich gewoon aanmelden. Belangstellenden krijgen een baan zodra er plek is, zonder cv of gesprek.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl