Interview

De 7 valkuilen van de elevator pitch: zo omzeil je ze

'Vergeet de spontane pitch. Bereid je voor en oefen, oefen, oefen.'

Met een elevator pitch spontaan je verhaal vertellen? Je hele cv in 60 seconden proppen? Laten zien dat je je vak beheerst door vaktaal te gebruiken? Niet doen! Webinarspecialist Adisa Nekic deelt 7 valkuilen van de elevator pitch en haar UWV-collega Cheyenne Karjantika laat je zien hoe het wél moet.

Elevator pitch maken: zo omzeil je de valkuilen

Het is misschien wel de meest gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken: 'vertel eens iets over jezelf?' Wees daarom altijd voorbereid op deze vraag. Het is een mooie kans om jezelf te presenteren én je enthousiasme te laten zien. Maar er zijn ook valkuilen. De tips van specialist Adisa Nekic helpen je die te vermijden.

 

Valkuil 1: de spontane elevator pitch

Een spontane elevator pitch is ter plekke een verhaal verzinnen. Zo’n improvisatie is heel riskant. Want wat is de kern van je verhaal? En heb je dan alle belangrijke zaken benoemd? Vergeet die spontane pitch. Zorg dat je je goed voorbereid en je de presentatie kan dromen. Dat betekent: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. (Wat zet je op je cv? Expert Dukke weet wat werkgevers willen lezen.)

Valkuil 2: je complete cv benoemen

Een elevator pitch hoort kort en krachtig te zijn. Hij duurt zo lang als een praatje in de lift: 30 tot 60 seconden. Wil je de ander enthousiast maken? Som dan niet je cv op, maar vertel waar je goed in bent. Noem een goed resultaat en vertel wat je wilt doen.

 

Valkuil 3: vaktaal gebruiken

Vaktaal gebruiken is een van de grootste valkuilen. Je hebt ergens verstand van en dat laat je merken door in vaktermen te praten. Hou het liever simpel en begrijpelijk voor iedereen. Dat maakt een veel betere indruk.

 

Valkuil 4: te serieus zijn

Het is een valkuil om te serieus te zijn in je elevator pitch. Vertel niet te ernstig waarom je werkloos bent. Je hebt maar kort de tijd, dus laat liever zien hoe enthousiast je bent. Lach en laat je ogen stralen, want enthousiasme is aanstekelijk.

 

Valkuil 5: te snel praten

Vaak praat iemand sneller als er geen directe reactie komt. Wees je daarvan bewust. Kies niet meer dan 1 of 2 boodschappen. Gebruik zo weinig mogelijk woorden. Als je rustig spreekt komt je boodschap beter over. De ander heeft dan tijd om de informatie te verwerken.

 

Valkuil 6: alleen aandacht voor jezelf

Een elevator pitch gaat natuurlijk over jezelf. Maar de interesse moet wel van twee kanten komen. Stel ook vragen. Daarmee laat je interesse in de andere partij zien. Ontdek waaraan de ander behoefte heeft. Wat kan je voor elkaar betekenen? Sluit de pitch ook altijd af met een vraag.

 

Valkuil 7: geen vervolgactie

Zo, dit ging goed. En nu? De valkuil is ‘dag’ zeggen en elkaar nooit meer zien. Zonde van de moeite! Zorg altijd voor een vervolgactie. Wissel visitekaartjes of telefoonnummers uit. Vraag om advies: wat zou de ander doen in jouw situatie? Wie kan je verder helpen? De vervolgactie is het doel van je elevator pitch.

Elevator pitch maken: zo doe je dat!

In slechts 30 seconden een werkgever overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent? Het lijkt veel te kort, maar het kan! Benieuwd hoe? UWV-expert Cheyenne Karjantika laat zien hoe zij dat aanpakt.

Nog dieper in de elevator pitch duiken?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over