Open Hiring: een baan zonder te solliciteren

Werk vinden is soms best lastig. Helemaal als je al een tijdje werkloos bent of een afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Maar met Open Hiring, een nieuwe manier van solliciteren, heeft iedereen kans op een baan.

Foto van een vrouw die op haar laptop zoekt naar een baan waar ze via open hiring voor kan solliciteren.

Gertie (50) was al 15 jaar aan het solliciteren, maar werd telkens afgewezen. Via Open Hiring kon ze, zonder solliciteren, beginnen als productiemedewerker. ‘Ik werd telkens afgewezen, omdat ik te weinig ervaring had of omdat werkgevers bang waren dat ik langdurig ziek zou worden omdat ik last heb van chronische pijnen. De muren kwamen thuis op me af. Het is zo fijn om nu weer onder de mensen te zijn. En het werk is leuk om te doen.’

 

Wat is open hiring?

Bij Open Hiring stuur je geen sollicitatiebrief en heb je geen sollicitatiegesprek. Je komt op een wachtlijst te staan bij een bedrijf. Zodra je bovenaan staat, is de baan voor jou. Niemand wordt uitgesloten en iedereen krijgt een kans. Open Hiring heeft inmiddels duizenden banen gecreëerd. Het idee komt uit Amerika. Sinds 2019 zijn er ook Nederlandse bedrijven die werken met Open Hiring. Inmiddels vullen steeds meer bedrijven hun vacatures in met deze methode.

 

Iedereen is welkom

Chain Logistics is één van de eerste bedrijven in Nederland die volgens Open Hiring werkt. Inmiddels heeft het bedrijf 18 werknemers op deze wijze aangenomen, waaronder Gertie. Toen Chain Logistics werd opgericht door Rob Janssen nam hij zich voor om sociaal te ondernemen én iets doen voor de maatschappij. ‘Geld verdienen is ook belangrijk, want we willen dat ons bedrijf over 20 jaar nog steeds bestaat. Maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen of een kans geven om verder te groeien, geeft zoveel meer voldoening dan alleen maar geld verdienen. Iedereen met een goede mentaliteit, een positieve werkhouding en de wil om zichzelf te ontwikkelen, is bij Chain Logistics meer dan welkom.

 

Eerste indruk is niet altijd juist

Suzan is een andere werknemer die door Chain Logistics is aangenomen via Open Hiring. Rob: ‘Ze stond als eerste op de lijst en kreeg dus de baan, maar ik zou haar denk ik nooit hebben aangenomen. Ze had een apart kapsel, piercings en tatoeages. Dan blijkt dat je toch heel bevooroordeeld bent en te veel op een eerste indruk afgaat. Suzan is inmiddels ruim een jaar bij ons in dienst en ze functioneert uitstekend. Ik ben geschrokken van mijn eigen vooroordelen en ben ervan overtuigd dat iedereen mensen beoordeelt op de eerste indruk en dat is niet altijd de juiste. Met Open Hiring krijgen werknemers een maand de tijd om zichzelf te bewijzen, om te laten zien wat ze waard zijn. Dat is het meest eerlijke systeem dat er is.’

 

Solliciteren is doodeng

Suzan zat 10 jaar thuis om voor haar kinderen te zorgen. Ze wilde wel werken, maar solliciteren was voor haar een grote stap. ‘Ik heb last van paniek- en angstaanvallen en ik vind het moeilijk iets nieuws te doen. Ik vind een sollicitatiegesprek doodeng en ik kan mezelf niet goed verkopen tijdens zo’n gesprek. Toen ik over Open Hiring had gelezen, ben ik samen met mijn man naar Chain Logistics gegaan om me in te schrijven. Alleen durfde ik dat niet.’ Inmiddels is ze door de proefmaand heen; ze mag blijven én krijgt een contract.

 

Lees het hele verhaal van Gertie op de website van Sterk Door Werk.

 

Weten of jij via open hiring aan het werk kan?

Op de website van Open Hiring staan alle mogelijkheden. Het kan zijn dat sommige bedrijven op de site van Open Hiring momenteel geen vacatures hebben. Hierdoor kan het (tijdelijk) niet mogelijk zijn om je bij deze bedrijven aan te melden voor de vacaturewachtlijst.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl