Praktische info

Dit willen werkgevers lezen op je cv: Dukke geeft tips

Een goed cv schrijven kan best lastig zijn. Je weet zelf heel goed wat jij in je arbeidsverleden hebt gedaan, maar hoe laat je op papier zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie? Wat zet je op je cv? En wat niet? Hoe profileer je jezelf? Sollicitatie-expert en webinarspecialist Dukke Tuinenga geeft tips hoe jij je cv aantrekkelijk kunt maken voor werkgevers.

1. Zorg voor overzicht

Een gemiddelde werkgever kijkt slechts 7,4 seconden naar een cv. Maak je cv daarom zo overzichtelijk mogelijk voor de werkgever. Dat doe je bijvoorbeeld door witregels tussen nieuwe onderwerpen te plaatsen, kopregels toe te voegen en opsommingstekens te gebruiken.

Extra tip: als je een beetje handig bent met de computer, kun je met behulp van Canva een ontwerp maken voor je cv. Zo maak je je cv overzichtelijk én het ziet er mooi uit.

 

2. Maak je cv niet lang

Je cv is een opsomming van wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je kunt. Maar dat betekent niet dat je er alles op moet zetten. Zorg er voor dat alle informatie op maximaal twee A4'tjes past. De kans is namelijk groot dat de werkgever het niet eens ziet als je meer informatie opschrijft. Houd het dus kort.

Maar laat geen belangrijke informatie weg. Passende vaardigheden en kwaliteiten die je hebt, moeten juist altijd opvallen op je cv.


3. Laat je cv aansluiten op de vacature

Elke vacature is anders en dat betekent dat je elke keer weer een ander cv maakt. Een goed cv is namelijk toegespitst op de baan waar je op gaat solliciteren. Werk dus vanuit een basis cv en pas deze elke keer weer aan. Bij de ene vacature kan je veel hebben aan je ervaring bij je vorige werkgever, bij de andere vacature kunnen je competenties en kwaliteiten juist een grotere rol spelen. Gebruik woorden uit de vacaturetekst om je relevante werkervaring of competenties te beschrijven. Zo geef je je cv net dat beetje extra.

 

4. Gebruik een goede foto van jezelf

Een foto op je cv is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd door werkgevers. Het maakt je cv namelijk persoonlijker. Afhankelijk van de vacature, kan je van jezelf een actiefoto of juist een wat rustigere portretfoto plaatsen. Vraag iemand anders de foto van je te nemen als je deze nog niet hebt. Zo heb je twee paar ogen om te kijken naar een passende foto voor op jouw cv.

 

5. Schrijf een persoonlijk profiel

Jouw werkervaring is belangrijk, maar de werkgever wil ook graag weten wie jij bent. Zorg daarom voor een persoonlijk profiel. Een persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv, waarin jij vertelt wie je bent en waar jij goed in bent – en vooral: wat jouw passie heeft. Door een persoonlijk profiel te plaatsen op je cv stel je jezelf op een korte en aansprekende manier voor aan de lezer. En krijgt de werkgever een idee van de persoon achter het cv.

Ook met jouw cv op de ja-stapel belanden?

Bekijk voor meer cv-tips het webinar van Dukke: ‘Bekijk jouw cv door de ogen van de werkgever: zo val je op!’

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl