Lukt het in minder dan een minuut te vertellen waarom jij de persoon bent die ze zoeken? Jenan Matti geeft de training ‘Succesvol naar werk’ en vertelt hoe je jouw pitch kunt voorbereiden.
Stap 1. Voorbereiden op de elevator pitch
Een elevator pitch duurt ongeveer 30 seconden tot maximaal een minuut, maar het voorwerk kost veel meer tijd. Denk goed na: wat wil je doen de komende tijd? Sla je een nieuwe weg in? Breng je wensen goed in kaart. En kijk dan naar jezelf: wat zijn mijn kwaliteiten? Ben ik iemand die graag mensen helpt? Iemand die graag dingen uitzoekt? Een echte techneut? Vraag ook je omgeving: hoe zie je mij, waar ben ik goed in?
Stap 2. Opschrijven van je verhaal
Pak pen en papier en begin gewoon te schrijven. Wat is je verhaal? Gebruik je denkwerk uit stap 1. Waarop ben je trots? Wat vind je belangrijk? Voor welke baan mogen ze jou ’s nachts wakker maken?
Stap 3. Noem een hoogtepunt in de elevator pitch
Soms ben je geneigd bijvoorbeeld zo te beginnen:
‘Mijn naam is Lukas, ik ben 46 jaar, ik heb tien jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt en ik zoek werk als werkvoorbereider.’
Dan pitch je eigenlijk je cv en dat is veel te veel informatie. Kies liever één onderwerp. Wat is het beste wat je hebt gedaan? Wil je daarin verder? Dan is dat het hoogtepunt van je pitch, want daarvan gaan je ogen glimmen. En dat weten mensen een dag later nog! Wanneer je zo begint, maak je meer impact:
‘Ik ben Lukas en door mijn inzet heeft mijn huidige werkgever een gemiddelde klanttevredenheid van een 8,0!’
Stap 4. Maak het persoonlijk
Nu heb je het onderwerp. Hoe ga je daarover vertellen? Je stijl zegt iets over jou. Heb je gevoel voor humor? Ben je een filmfanaat? Een fanatieke sporter? Altijd de spin in het web? Heb je misschien een levensmotto? Focus je wel op het onderwerp, meer wees wie je bent. Het is ook belangrijk dat je jouw mooiste resultaat concreet maakt.
‘Wat is jouw beste resultaat? Daarover gaat jouw pitch.’
Stap 5. Zonder twijfel positief
Gebruik positieve woorden en twijfel niet. Geef je onzekerheden geen aandacht en wees overtuigd van je verhaal.
Stap 6. Oefen je elevator pitch
Vind je oefenen overdreven? Denk eens aan die filmster die altijd zo natuurlijk speelt. Een groot talent? Vast. Maar acteren betekent ook: oefenen, oefenen, oefenen. Hetzelfde geldt voor een elevator pitch. Eerst leer je de pitch uit je hoofd, dan oefen je voor de spiegel. Vervolgens oefen je de pitch met iemand die je kent, om het daarna in praktijk te oefenen. Doe dat niet alleen op netwerkbijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook bij de bakker en je buren.
‘Bespreek in het gesprek het probleem waarvoor jij de oplossing bent.’
Stap 7. In gesprek
In het echt ratel je niet meteen je pitch af. Open het gesprek met een vraag. Zorg dat je weet wie je voor je hebt en bespreek met diegene het probleem waarvoor jij de oplossing bent. Dat is het moment voor jouw pitch. Als je aan het netwerken bent, eindig dan met een vraag: ken je mensen die dat werk aanbieden? En zorg voor een vervolg. Geef je contactgegevens en maak een afspraak voor een kop koffie.
Hoe maak ik een goede eerste indruk tijdens het solliciteren?
Benieuwd wat je nog meer kunt doen om een goede eerste indruk te maken? En wist je ook dat de eerste indruk bepaalt hoe de rest van jouw sollicitatie- of netwerkgesprek verloopt? Kijk dan het UWV webinar van 8 december 2021 terug: 'Hoe maak ik een goede eerste indruk tijdens het solliciteren?'
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl