Cv maken met ChatGPT: 4 tips van sollicitatietrainer Francesco
Je cv is een samenvatting van wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je kunt. Klinkt simpel, maar hoe omschrijf je jezelf en je werkervaring goed? Artificial intelligence (AI) biedt uitkomst: De tool ChatGPT kan je tegenwoordig helpen met het opstellen van je cv. Sollicitatietrainer Francesco Plas deelt zijn tips.
Voor je begint
- Artificial Intelligence (AI) is technologie waarmee machines of computers denken en leren als mensen.
- ChatGPT is een voorbeeld van een AI-tool, die gemaakt is om teksten te schrijven en informatie te verzamelen en ordenen.
- Zie ChatGPT als een soort digitale assistent, en hou zelf de regie.
- Je kunt de tool gerichte vragen stellen of opdrachten geven. Dat heet een ‘prompt’.
- Let op: ChatGPT is niet feilloos. Dubbelcheck altijd de informatie die de tool genereert.
- En: gebruik geen privégegevens in ChatGPT. Zo voorkom je dat deze tool zulke gevoelige informatie kan hergebruiken.
‘Mensen doen zichzelf vaak tekort op hun cv’, begint Francesco. ‘Ze vermelden vaardigheden niet, omdat ze simpelweg vergeten dat ze die hebben. Of ze beseffen niet dat die skills interessant zijn. Daar kan een AI-tool als ChatGPT goed bij helpen. Je kan inspiratie opdoen en zo ontdekken: hé, dat kan ik ook.’ De tips in dit artikel helpen om de bouwstenen voor jouw sterke cv te vinden.
Tip 1: Maak een passende profielschets
‘Veel cv’s beginnen met een persoonlijke profielschets. In een paar regels stel je jezelf voor. Dat vinden veel mensen lastig.
Met ChatGPT kan je gewoon een prompt (een gerichte vraag) invoeren: maak een profielschets van een veiligheidscoördinator die goed kan leidinggeven en plannen. Gebruik maximaal 150 woorden.
Dan krijg je binnen 10 seconden een kant-en-klaar verhaaltje. Je kunt eraan toevoegen dat het resultaat enthousiast geschreven moet zijn of juist nieuwsgierig, daarmee wordt het meer persoonlijk. Zorg natuurlijk altijd door te herschrijven dat de toon bij je past.’
Wat moet er in een uniek cv staan?
Francesco in het kort
Naam: Francesco Plas
Functie: Sollicitatietrainer bij UWV
Specialisatie: AI-tools gebruiken bij het solliciteren
Tip 2: Vraag: ChatGPT, voeg kernwoorden toe waar recruiters mij op zoeken
‘Wil je zeker weten dat geen enkele recruiter je cv overslaat? Voeg dan belangrijke kernwoorden toe aan je profielschets. Veel vacatureprogramma’s screenen automatisch je cv. Als belangrijke kernwoorden daar niet in staan, dan valt je cv misschien al wel af voordat een echt persoon hem heeft bekeken.
Ook hier kan ChatGPT helpen. Vraag het programma bijvoorbeeld: wat zijn belangrijke kernwoorden om te gebruiken in een profielschets waar veiligheidscoördinatoren op gevonden worden? Je spreekt niet alleen de screeningsoftware aan, ook de uiteindelijke lezers denken gelijk: dat is een goede kandidaat!’
Tip 3: Bepaal welke skills je hebt
Vind je het lastig te bepalen welke vaardigheden je hebt en of ze wel bij de vacature passen, dan heeft Francesco ook een aantal handige prompts voor je.
‘Typ bijvoorbeeld in: noem de 10 belangrijkste competenties of verantwoordelijkheden voor een marketingmedewerker? Of: welke 10 dingen moet een redacteur goed kunnen?
Dan komt ChatGPT met 10 punten en een korte uitleg wat die punten inhouden. Vaak denk je dan: dat klopt inderdaad, had ik zelf niet bedacht.
Kies uit deze lijst de 5 vaardigheden die het beste bij jou én de vacature passen. Je wil namelijk niet dat een werkgever door allerlei irrelevante competenties moet scrollen. Daarvoor kun je ook de vacaturetekst in ChatGPT plakken en vragen: welke 5 van mijn competenties passen het beste bij deze vacature?’
Meer weten over wat werkgevers op je cv willen lezen?
Beste prompts volgens de expert
- Maak in 150 woorden een profielschets voor een [functietitel] die goed leiding kan geven
- Voeg de 5 belangrijkste kernwoorden waar een [functietitel] op gevonden wordt toe aan mijn cv
- Welke 5 competenties van een [functietitel] passen goed bij deze vacature?
Tip 4: cv maken met ChatGPT? Wees altijd oplettend
ChatGPT maakt de mooiste teksten die veel werkgevers overtuigen. ‘Maar blijf wel altijd kritisch,’ adviseert Francesco. Bijvoorbeeld over de input die je het programma geeft. ‘Informatie die je intypt, neemt het programma op in de database. Deel dus nooit persoonsgegevens of persoonlijke informatie, dan komt die ook niet in verkeerde handen. Maak de informatie die je wél deelt altijd anoniem: haal je naam eruit.
Daarnaast: zie de teksten die het systeem voor je maakt als een begin waar je zelf op kan voortborduren. Ben je een kalm persoon, dan past een overenthousiaste profielschets niet bij je. Geef er altijd zelf een persoonlijke draai aan en herschrijf zo dat het resultaat goed bij je past.’
ChatGPT kan je nog veel verder helpen
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl