Interview

Motivatiebrief maken met ChatGPT: solliciteer eenvoudiger!

‘Lastig om je kwaliteiten te benoemen? Laat ChatGPT je inspireren'

Bij solliciteren hoort vaak een motivatiebrief: een korte tekst waarin je vertelt waarom je geschikt bent voor de functie. Maar niet iedereen schudt zo’n verhaal uit zijn mouw, weet UWV’s sollicitatietrainer Francesco Plas. Zijn tip: laat ChatGPT je helpen. Hij legt uit hoe je met hulp van dit programma een brief schrijft die bij je past.

Voor je begint

  • Artificial Intelligence (AI) is technologie waarmee machines of computers denken en leren als mensen.
  • ChatGPT is een voorbeeld van een AI-tool, die gemaakt is om teksten te schrijven en informatie te verzamelen en ordenen.
  • Zie ChatGPT als een soort digitale assistent, en hou zelf de regie.
  • Je kunt deze tool gerichte vragen stellen of opdrachten geven. Dat heet een ‘prompt’.
  • Let op: ChatGPT is niet feilloos. Dubbelcheck altijd de informatie die de tool genereert.
  • En: gebruik geen privégegevens in ChatGPT. Zo voorkom je dat deze tool zulke gevoelige informatie kan hergebruiken.

Moeite met een motivatiebrief

Francesco herkent het probleem direct: ‘Veel mensen hebben moeite met een motivatiebrief schrijven. Ik snap het goed. Je moet creatief zijn met taal. Maar neem een timmerman of vrachtwagenchauffeur. Die zijn vaak juist goed in heel andere dingen. Tijdens mijn trainingen probeer ik daarmee te helpen door voorbeelden te geven. Maar uiteindelijk moet je het langere tijd oefenen. En daar heeft niet iedereen tijd voor of zin in.’

 

Waarom past die baan bij je?

In een motivatiebrief vertel je waarom een baan goed bij je past. ‘Maar 8 van de 10 mensen die onze trainingen volgen, zetten helemaal geen motivatie in hun brief. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het hen leuk lijkt om bij het bedrijf te werken. Maar waarom vind je het leuk? En waarom pas jij bij de functie?’

Meer tips voor het schrijven van een sterke motivatiebrief?

Kwaliteiten op een rij door AI

‘Als je doorvraagt, merk je dat mensen vaak moeite hebben hun eigen kwaliteiten te benoemen. Dat kan je bij ons trainen, maar je kan ook artificial intelligence (AI) gebruiken als inspiratie.’ Vraag bijvoorbeeld: wat kan ik goed als leidinggevende? Of: welke taken passen bij een rol als zorgtechnicus? Uit de lijst die die ChatGPT dan maakt, haal je inspiratie over waar jij goed in bent.

 

Zo maak je een motivatiebrief met ChatGPT

Als je eenmaal weet waarom je wil solliciteren, dan kan je echt aan de slag met je motivatiebrief. ‘Je plakt de vacaturetekst in ChatGPT en geeft het programma bijvoorbeeld deze opdracht: maak een motivatiebrief van 500 woorden voor deze vacature en neem deze 3 motivatie-elementen mee.

Francesco in het kort

Naam: Francesco Plas
Functie: Sollicitatietrainer bij UWV
Specialisatie: AI-tools gebruiken bij het solliciteren

Persoonlijke toon toevoegen

Daar komt een eerste versie van een brief uit, maar er ontbreekt nog wel iets: een persoonlijke toon. Aanpassen kan je zelf doen of je zet ChatGPT aan het werk. Je geeft de tool daarvoor wat meer context. Schrijf bijvoorbeeld een gebeurtenis of voorbeeld uit jouw werk op en vraag het programma die in de tekst te gebruiken. Of pas de stijl van tekst aan: schrijf het in een enthousiaste stijl. Of: schrijf het in een zakelijke stijl. Het is in ieder geval belangrijk dat de schrijfstijl van de brief past bij jouw persoonlijkheid. Je wil natuurlijk niet heel anders klinken in het echte gesprek. ChatGPT is een handig hulpmiddel, maar jij moet de tekst aanpassen zodat die echt ‘van jou’ wordt.’

Tips van de expert

  • Pas de motivatiebrief die ChatGPT voor je maakt, áltijd zelf aan. Bijvoorbeeld door het taalgebruik te veranderen. Dan wordt de tekst persoonlijker.
  • Controleer of je alle motivatie-elementen kan onderbouwen. Je wilt niet door de mand vallen als je op gesprek komt.
  • Maak je liever zelf je motivatiebrief? Dan kan ChatGPT je brief ook voor je nakijken.

Laat je motivatiebrief nakijken door ChatGPT

Het resultaat van zo’n motivatiebrief kan verrassend goed zijn, ervaart Francesco. ‘Het mooiste vind ik dat het iedereen gelijke kansen geeft. Ben je goed in je werk, maar heb je niet zo’n vlotte babbel als een andere sollicitant? Dan maak je door een AI-tool te gebruiken net zoveel kans.’ Ga je liever zelf aan de slag met je motivatiebrief? Dan kan ChatGPT hem voor je nakijken.

Stel ChatGPT bijvoorbeeld deze vraag: lees mijn brief en verbeter de schrijfstijl, woordkeus, opbouw en toon.

 

Complimenten en tips

‘Plak je brief en de vacaturetekst in de tool. Dat het veel tekst is, maakt niet uit. Vraag of je feedback kan krijgen op de sollicitatiebrief voor de bijbehorende vacature. Het systeem is heel aardig: eerst geeft het je complimenten voor je werk en benadrukt het wat je goed hebt gedaan. Daarna krijg je nuttige verbetertips. Het is leuk dat het programma dat op zo’n positieve manier doet.’

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl