Praktische info

‘Kijk verder dan het diploma’

Dounia vond haar droombaan bij een ICT-bedrijf. ‘Ze vroegen een hbo-diploma en hoewel ik dat niet had, besloot ik toch te solliciteren. Mijn motivatiebrief wekte nieuwsgierigheid op en ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dat gesprek ging heel goed. Later hoorde ik dat ze vooraf wel huiverig waren. Maar met mijn motivatie en kwaliteiten wist ik hen te overtuigen. Ze kozen mij boven twee kandidaten met een hbo-diploma.’

‘Inmiddels werk ik al een jaar als recruiter en werf ik softwaretesters via LinkedIn. Daarbij kijk ik zelf ook verder dan het diploma. Het gaat om het complete plaatje: persoonlijkheid, motivatie, hobby’s, capaciteiten. Opdrachtgevers hebben soms wel harde criteria, maar als ik een kandidaat heb waar ik echt in geloof, draag ik die toch voor.’

 

Tips van Dounia

 

Durf te solliciteren

Trek de stoute schoenen aan en reageer op die vacature. Ook als u het gevraagde diploma niet hebt. U heeft niets te verliezen. Het ergste wat u kan overkomen, is dat ze u niet uitnodigen. 

 

Vertel waar u goed in bent

Benadruk in uw sollicitatie uw capaciteiten en leg uit wat u te bieden heeft. Functie-eisen bij een vacature zijn vaak voorkeuren en niet keihard. Focus op wat u kunt en waar u goed in bent.

 

Laat met praktijkvoorbeelden zien wat u kunt

Leg uit welke ervaring u in de praktijk hebt opgedaan. Ook al was het in een andere branche. Ik had ervaring als leidinggevende in de detailhandel. Dat heeft me geholpen om mijn huidige baan te krijgen.

 

Probeer het eens met een video

Maak een kort filmpje over uzelf en laat uw persoonlijkheid zien. Beeld zegt zoveel meer dan tekst. Vertel kort over uw drijfveren en waarom u solliciteert. Zo kunt u uzelf onderscheiden.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over