Zwanger en ziek: wat nu?

Uw medewerkster heeft aangekondigd dat ze over enkele maanden op beschuit met muisjes kan trakteren. U heeft de aanstaande moeder gefeliciteerd en bent overgegaan tot de orde van de dag. Dan wordt ze ziek. Wat nu?

 

Voor een werkneemster die ziek is tijdens of na de zwangerschap gelden er verschillende regels. Dat heeft te maken met de oorzaak van de ziekte (voornamelijk de relatie van de ziekte tot de zwangerschap) en wanneer ze ziek geworden is (voor, tijdens of na het verlof).

 

Ziek door zwangerschap of bevalling

Als de ziekte is ontstaan door de zwangerschap of bevalling, dan is het belangrijk dat u weet wanneer de medewerkster ziek is geworden. Deze datum heeft u nodig voor het aanvragen van de Ziektewet-uitkering of de Wazo-uitkering. Het aanvraagformulier Ziek door zwangerschap of bevalling dient voor deze situatie ingevuld te worden.

 

Ziek, maar niet door zwangerschap of bevalling

Ook als uw zwangere medewerkster ziek is terwijl het niets met haar zwangerschap te maken heeft, speelt het moment van de ziekte een rol. Dan dient u ook een ander formulier in te vullen, namelijk Ziek maar niet door zwangerschap of bevalling.

 

Aanhoudend ziek (door dezelfde of nieuwe klachten)

Was uw medewerkster al ziek voordat ze zwanger was? Dan leest u onder Aanhoudend ziek door dezelfde ziekte wat u te doen staat. Als er nieuwe klachten zijn ontstaan, dan vindt u bij Aanhoudend ziek door verschillende ziekten meer informatie.

 

Andere regels en uitzonderingen

Er zijn meer situaties waarin er andere regels gelden als bij het normale zwangerschapsverlof. Wist u bijvoorbeeld dat uw werknemer bij het krijgen van een tweeling meer recht heeft op zwangerschapsverlof? Klik hier voor alle regels en uitzonderingen.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl