Wazo uitgelegd: zo werkt ouderschapsverlof voor je werknemers
Krijgt jouw medewerker een kindje? Dan heeft die volgens de Wet arbeid en zorg (Wazo) recht op verschillende soorten verlof, zoals zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en pleegverlof, aanvullend geboorteverlof (WIEG) of het betaald ouderschapsverlof. Maureen Kuit, strategisch beleidsadviseur bij UWV en dossierhouder van de Wazo, zet de verschillende regelingen op een rij en legt uit waarom verlofregelingen zo belangrijk zijn.
Wat is de Wazo?
‘Onder de Wazo vallen de verschillende soorten verlofregelingen die ouders kunnen opnemen als zij een kind verwachten, adopteren of een pleegkind krijgen’, vertelt Maureen. ‘Mensen denken vaak dat de Wazo alleen het zwangerschaps- en bevallingsverlof is. Maar het gaat ook om adoptie- en pleegverlof, (aanvullend) geboorteverlof en (betaald) ouderschapsverlof. UWV is betrokken bij de regelingen waar je een uitkering voor aanvraagt.’
Waarom zijn verlofregelingen belangrijk?
De verlofregelingen zijn er niet zomaar volgens Maureen: 'Het doel is om werkenden te ondersteunen in het vinden van een evenwicht tussen werk en zorgtaken, een gelijkere verdeling in zorgtaken tussen partners mogelijk te maken en de arbeidsparticipatie van met name vrouwen te stimuleren. De verlofperiode is hét moment dat je kunt uitproberen hoe je de opvoeding op lange termijn samen wil aanpakken. Een goede werk-privébalans is positief voor de gezondheid van werknemers. Het betekent een minder zware last op de schouders van één ouder.’
Welke regelingen vallen onder Wazo?
Onder de Wet arbeid en zorg vallen verschillende regelingen waar UWV bij betrokken is. Voor deze regelingen geldt dat de werkgever ze (meestal) aanvraagt.
- Zwangerschap- en bevallingsverlof Voor wie: zwangere mensen die werken in loondienst, een uitkering krijgen of als zelfstandige of beroepsbeoefenaar op arbeidsovereenkomst werken. Hoelang: minimaal 16 arbeidsweken. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de uitgerekende datum. Lees meer over zwangerschaps- en bevallingsverlof.
- Adoptie- en pleegzorgverlof Voor wie: voor mensen die werken in loondienst of een uitkering krijgen en die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen. Dit verlof is voor beide ouders. Hoelang: maximaal 6 arbeidsweken. Het verlof moet binnen 26 weken opgenomen worden; vanaf 4 arbeidsweken vóór de komst van het adoptie- of pleegkind tot en met 22 arbeidsweken erna. Lees meer over adoptie- en pleegzorgverlof.
- Aanvullend geboorteverlof (WIEG) Voor wie: voor de partner (werknemer of beroepsbeoefenaar op arbeidsovereenkomst) van de zwangere. Aanvullend geboorteverlof is aanvullend op de standaard week geboorteverlof die de partner doorbetaald vanuit de werkgever krijgt. Hoelang: maximaal 5 arbeidsweken. Het verlof kan flexibel opgenomen worden, bijvoorbeeld 5 arbeidsweken achter elkaar of verspreid over 6 maanden. Lees meer over aanvullend geboorteverlof.
- Betaald ouderschapsverlof Voor wie: voor alle ouders (die werknemer of beroepsbeoefenaar op arbeidsovereenkomst zijn) Hoelang: maximaal 9 arbeidsweken. Het verlof moet opgenomen worden binnen 1 jaar na de geboorte van het kind, of na opname van het kind in het gezin (bij adoptie of pleegzorg). Het verlof is flexibel op te nemen. Lees meer over betaald ouderschapsverlof.
Meer weten over de verlofregelingen voor jonge ouders?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl