Werk zoeken is topsport. Je moet de hele tijd presteren. Daarom moet je in goede conditie blijven, net als een topsporter. Zowel mentaal als fysiek. Hoe voorkom je sollicitatiemoeheid en zorg je dat je goed in je vel blijft zitten? Met deze 7 tips lukt positief solliciteren ook jou.
1. Hou solliciteren en vrije tijd gescheiden
Als je geen werk hebt en thuis zit, loop je het risico dat je sollicitaties en je vrije tijd door elkaar gaan lopen. Trek die twee uit elkaar. Ga in een werkkamer zitten of zet een bureautje neer waar dat kan. Is die ruimte er niet? Berg je spullen op als je klaar bent in een kastje, of stop het in een tas en zet die op de gang. Zo wordt het makkelijker om het solliciteren van je af te zetten en voorkom je dat het je niet meer loslaat.
2. Solliciteer gericht
Als je solliciteert op alles wat los en vast zit, loop je het risico veel afwijzingen te krijgen en moedeloos te worden. Steek je energie liever gericht in banen die bij je passen en waar je meer kans maakt. Waar werd je gelukkig van in je vorige banen? Welke werkzaamheden, welke situaties? Welk werk past daar het beste bij? Zet dit op een rijtje en het wordt helder waar je energie van krijgt en welke werkomgeving het beste bij je past. Word je bijvoorbeeld gelukkig van mensen helpen? Ga dan gericht op zoek naar een baan waarin klantcontact centraal staat.
Ontdekken welk werk jou gelukkig maakt?
De experts
De tips en adviezen in dit artikel zijn afkomstig van:
- Evelien Veenman, coach en trainer bij UWV
- Peggy Ras, vitaliteitscoach en re-integratieconsulent bij UwV
- Dr. Inge Hulshof, Arbeids- en organisatiepsycholoog
3. Wissel inspanning en ontspanning af
Breng structuur aan in je dag: sta op tijd op, kleed je aan, ontbijt et cetera. Als je geen regelmaat hebt, gaat dat onder je huid zitten. Heb je er een hekel aan ’s ochtends meteen achter de pc te kruipen op jacht naar vacatures? Doe dan eerst iets wat je leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga even sporten. Hanteer vaste tijden voor je sollicitatie-activiteiten. Ben je daarmee klaar, ga dan niet standaard Netflixen, maar besteed vrije tijd ook aan creativiteit of yoga. Op die manier ben je even uit je hoofd. Door inspanning (solliciteren) af te wisselen met ontspanning blijf je energiek en productief.
'Neem solliciteren net zo serieus als naar je werk gaan'
4. Neem het solliciteren serieus
Als mensen werkloos zijn, denkt de omgeving vaak: Die heeft niks te doen. Dus die kan wel op de kinderen passen en met oma naar het ziekenhuis. Realiseer je dat werk zoeken tijd en energie kost en net zo belangrijk is als naar je werk gaan. Durf nee te zeggen als je omgeving je vraagt om iets voor ze te doen.
Maak concrete afspraken met jezelf en noteer die in je - digitale - agenda, bijvoorbeeld: 10.00-11.00 uur: vacatures zoeken. Zo stel je grenzen en maak je het makkelijker om die te bewaken.
5. Blijf positief bij een afwijzing
Krijg je een afwijzing, geef dan eerst je gevoel de ruimte: je teleurstelling, je verdriet. Geef eraan toe. Als de eerste emoties eruit zijn, kijk dan wat je kunt leren van de afwijzing. Als je bent afgewezen na een gesprek, zoek dan altijd even contact. Vraag bijvoorbeeld om een tip waarmee jij je sollicitatietechniek kunt verbeteren. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat je te druk was, probeer dan te bedenken of het klopt. Maar laat je niet gek maken. Misschien ben je inderdaad een druk persoon. Dat kun je niet veranderen. Blijkbaar is er dan geen match tussen jou en de organisatie. Dat is jammer, maar volgende keer beter.’
6. Doseer het solliciteren
Solliciteer niet 40 uur per week, dat hou je niet vol. Realiseer je dat het sollicitatieproces veel energie kost en je er niet altijd veel voor terug krijgt. Er teveel mee bezig zijn is niet goed voor je zelfvertrouwen. Na een tijdje heb je ook echt alle vacatures in je regio of in je sector wel gezien en kost bijhouden minder tijd. Wees dus niet te streng voor jezelf. Solliciteer een paar ochtenden per week en vul je overige tijd met dingen waar je energie van krijgt. Blijf op de andere dagen wel bereikbaar en check je mail.
7. Zoek steun van anderen
Blijf praten, ook over wat niet lukt. Praat erover met je partner, vriend of vriendin. Zoek ook contact met anderen die bezig zijn met werk zoeken en motiveer elkaar. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Als dat niet gaat, zoek dan online naar plekken waar werkzoekenden samenkomen, bijvoorbeeld LinkedIn, waar veel mensen tips delen. Vergeet niet ook de successen te delen: leuke netwerkcontacten, positieve gesprekken. Zo hou je de focus op wat wél goed gaat.
Meer tips om energiek te blijven tijdens het solliciteren?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl