Positief en energiek solliciteren: zo houd je het vol

Waar word je gelukkig van in je werk? Met dat in het achterhoofd, kan je gerichter zoeken naar een baan die bij je past. Weten wat je gelukkig maakt, geeft moed bij een afwijzing en zorgt ervoor dat je energieker blijft solliciteren. Evelien Veenman, coach en trainer bij UWV, weet alles over werkgeluk en waarom dit belangrijk is.

De tips van Evelien

 

1. Ontdek wat je gelukkig maakt

Waar werd je gelukkig van in je vorige banen? Welke werkzaamheden, welke situaties? Maak daar een top 3 van. Welk werk past daar het beste bij? Zet dit op een rijtje en het wordt helder waar je energie van krijgt en welke werkomgeving het beste bij je past. Word je bijvoorbeeld gelukkig van mensen helpen? Ga dan gericht op zoek naar een baan waarin klantcontact centraal staat.

 

2. Wissel inspanning en ontspanning af

Wat geeft en wat vreet energie? Heb je er een hekel aan ’s ochtends meteen achter de pc te kruipen op jacht naar vacatures? Doe dan eerst iets wat je leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga even sporten. Door inspanning (solliciteren) af te wisselen met ontspanning blijf je energiek en productief. 

 

3. Probeer positief te blijven

Trek het je niet persoonlijk aan als je vaak wordt afgewezen. Praat of schrijf het van je af. Zoek afleiding. Probeer te beseffen dat frustratie je niet verder helpt en ga ieder sollicitatiegesprek positief in. Dat straal je dan ook uit. 

 

4. Oefen het sollicitatiegesprek

Veel mensen vinden het niet makkelijk zichzelf voor te stellen. Oefen daarom thuis. Vertel bijvoorbeeld aan je partner wie je bent. Welke eigenschappen en interesses heb je? Waar word je blij van? Gebruik hierbij bijvoorbeeld de top 3 die je hebt opgeschreven en oefen hardop. Als je een vijftiger bent en je passie is bijvoorbeeld hardlopen, dan laat je daarmee zien dat je energiek bent. Bijkomend voordeel is dat vertellen over passies ervoor zorgt dat je loskomt en de zenuwen verdwijnen. 

Meer tips over werkgeluk?

Bekijk dan haar webinar.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl