Interview

Het nieuwe solliciteren: spontaan, informeel en via-via

'Staar je niet blind op een traditioneel sollicitatie-proces'

Stijve en lange motivatiebrieven, een formeel cv? Weg ermee! Het nieuwe solliciteren breekt met de oude tradities. Pieter Koevoets, loopbaancoach en sollicitatietrainer bij UWV, geeft jou tips om via moderne manieren een baan te vinden.

Staar je niet blind op een ouderwets sollicitatietraject. Pak zelf de regie en leg laagdrempeliger contact, dát noemen we het nieuwe solliciteren.

’Er leiden vele wegen naar een baan. Steeds meer bedrijven én sollicitanten ontdekken nieuwe methodes om de aandacht te trekken, volgens sollicitatietrainer Pieter Koevoets. ‘Bedrijven hebben die zichtbaarheid hard nodig, omdat er nu veel meer banen zijn dan geschikte kandidaten. Maar ook als werkzoekende is het belangrijk om te weten hoe je de beste kans maakt op die ene droomfunctie.

 

Zonder cv of brief aan de slag

Wist je dat open hiring steeds populairder wordt bij Nederlandse bedrijven? ‘Dat betekent dat sollicitanten zich rechtstreeks voor een baan aanmelden, zónder hun cv of sollicitatiebrief te delen’, legt Pieter uit. ‘Zodra die bewuste functie vrijkomt, mogen ze direct beginnen. Een rijk arbeidsverleden speelt hierbij geen rol: de bedrijven checken puur of jij de juiste skills hebt voor die specifieke baan. Deze informele aanpak doet een sterk beroep op de vakkennis van de sollicitant.’

Het nieuwe solliciteren: blijf leren

Om die skills op een hoog niveau te houden, is een ander dringend en dwingend advies: blijf jezelf ontwikkelen. ‘Blijf op de hoogte van jouw specifieke vakgebied. Laat zien dat je bezig bent met een leven lang leren. Het geeft je als werkzoekende beslist een pré. Dat geldt ook voor ouderen. Leeftijd is alleen belangrijk bij oude kaas en goede wijn. Je bent als sollicitant met vakmanschap en ervaring juist aantrekkelijk voor bedrijven.’

 

Laat zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt in je vakgebied, dat maakt je aantrekkelijk voor bedrijven.

 

Maak jouw lijst favoriete bedrijven

Netwerken, in levenden lijve of online, blijft volgens Pieter een belangrijke manier om werk te vinden. Live netwerkbijeenkomsten zijn onder invloed van corona schaarser geworden. Ze hebben zich verplaatst naar het computerscherm. ‘Ik leer mensen dat ze gericht moeten netwerken. Stel een lijst samen van bedrijven waarvoor je aan de slag wil en zoek vervolgens contact. Via LinkedIn. Of via een kennis van een kennis van het bedrijf dat je op het oog hebt. Er zijn veel manieren om je interesse duidelijk te maken.’

 

Het nieuwe solliciteren: vaak via video

Video-solliciteren is inmiddels ook een beproefd instrument: een groot deel van alle bedrijven houdt de eerste sollicitatieronde online. Dat betekent dat de sollicitant systemen als Teams, Facetime en Zoom paraat moet hebben op de computer. Koevoets: ‘Oefen zo’n onlinegesprek van tevoren. Niet met je geliefde, maar met een kritische vriend die een zekere afstand kan bewaren. Ik heb mensen gezien tijdens een videogesprek tegen de achtergrond van een volle wasmand of een onopgemaakt bed. Dat kan niet.’

 

Werven via collega’s

Een andere ontwikkeling is ‘referral recruitment’: bedrijven zoeken eerst in hun eigen netwerk naar personeel, waarbij ze ook een beroep doen op eigen medewerkers. Kennen zij wellicht een geschikte kandidaat voor de functie? Omdat er minder online vacatures verschijnen, blijven zulke banen die ‘tussen de mensen hangen’ voor sollicitanten onzichtbaar. ‘Zorg dat je je er tussen wurmt’, adviseert Koevoets. Het helpt als je in je eigen omgeving aan veel mensen laat weten dat je op zoek bent. Misschien kun je eens een dag meelopen bij een bedrijf, zo laat je je interesse blijken en ontdek je of de baan bij je past.

 

Dé sollicitatie-tips van Pieter

Tip 1: Als je een cv opstelt, beschrijf daarin dan de functie waarnaar je op zoek bent en benoem jouw meerwaarde. Maak zichtbaar in je cv dat je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling.

Tip 2: Heb je een Linkedin-profiel? Noteer in de kopregel in welke functie je gevonden wil worden. Plaats regelmatig inhoudelijke berichten over je vak. Stel je niet op als werkzoeker, maar als expert.

Tip 3: Zorg dat je ‘bij’ bent met Microsoft Teams en Zoom. Onderzoek hoe bedrijven en recruiters in jouw branche werven, en bereid je daarop voor.

Tip 4. Ga zo vaak mogelijk met anderen in gesprek over hun werk en vertel dat jij op zoek bent. Prima om je neef op een verjaardag eens naar zijn baan te vragen, wie weet heeft hij een tip voor je.

Meer tips voor solliciteren met succes?

Pieter in het kort

Naam: Pieter Koevoets
Werk: Loopbaancoach, sollicitatietrainer en LinkedIn-expert
Werkt bij: UWV Werkbedrijf en Werk@cetera
Opleiding: Loopbaancoach bij Pharos, als aanvulling op MBA marketingcommunicatie
Vorige werkervaring: Veel ervaring met werkzoekenden, directe en pragmatische coaching

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl