Praktische info

Netwerken: de 10 gouden regels

Is de eerste stap op een netwerkevent lastig? Bedenk dan dat je niet de enige bent

Als je je kansen op dé baan wilt vergroten is netwerken een handig middel. Maar hoe doe dit op de juiste manier? Expert Anne-Marie van Leggelo weet alles van omgangsvormen en deelt de 10 belangrijkste netwerkregels. Zo maak je de eerstvolgende netwerkbijeenkomst gegarandeerd tot een succes!

1. Leg contact vooraf

Ben je uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomst? Laat dan weten of je komt. Ben je verhinderd, zeg netjes af. Dat kan zelfs een dag later nog. ‘Tot mijn spijt is het niet gelukt om naar … te komen.’ Noem geen reden, verzin geen smoes. Eindig gewoon met: Graag tot een volgende keer!’ En zorg dan ook dat je echt gaat, anders verlies je je geloofwaardigheid.

 

2. Ga alleen

Samen ben je niet alleen. Maar het netwerkt wel wat lastig. In je eentje spreek je meer mensen. Anderen spreken jou ook makkelijker aan. Durf je echt niet alleen te gaan? Vraag dan een ervaren netwerker mee. Kijk de kunst van het netwerken af en leer hoe je een praatje aanknoopt. Zorg er voor dat je de volgende keer wél alleen gaat.

3. Glimlach

De eerste stap op een netwerkevent kan lastig zijn. Vooral als je verlegen bent of niemand van de aanwezigen kent. Als je geluk hebt, stelt een gastvrouw of gastheer je aan iemand voor. Is dat niet het geval, bedenk dan dat je niet de enige bent. Anderen vinden dit ook moeilijk. Echt! Glimlach en ga ervoor.

 

4. Wees op tijd

De regel is: kom op tijd. Bel of sms even als je verlaat bent. Is het programma al begonnen, sluip dan naar binnen. Blijf achterin om anderen niet te storen. Mensen begroeten komt later.

 

5. Neem een open houding aan

Neem een open houding aan: houd je hoofd en schouders recht. Je armen hangen losjes langs je lichaam, en je kijkt belangstellend rond. Houd je drankje in je linkerhand, zodat je je rechterhand vrij hebt om een hand te geven.

Anne-Marie in het kort

Naam: Anne-Marie van Leggelo
Werk: Oprichter ‘Het Etiquette Bureau’, columniste, tv-presentatrice & moderator 
Opleiding: o.a. NHTV & Spaans

6. Zorg voor een prettige handdruk

Daarover gesproken, staat het zweet je letterlijk in de handen? Veeg je rechterhand dan (onopvallend) droog. Geef een rechte, stevige hand. Kijk de ander een paar tellen in de ogen. In een klein gezelschap geef je iedereen een hand. In een groot gezelschap hoeft dat niet. De gastvrouw of -heer begroet je bij binnenkomst én bij vertrek.

Anne-Marie in het kort

Naam: Anne-Marie van Leggelo
Werk: Oprichter ‘Het Etiquette Bureau’, columniste, tv-presentatrice & moderator 
Opleiding: o.a. NHTV & Spaans

7. Hanteer de juiste omgangsvormen

Als je weet hoe je je moet gedragen, geeft dat zelfvertrouwen. Dat is belangrijk bij het netwerken, want zelfvertrouwen laat je stralen. Je laat je van je goede kant zien. En je maakt duidelijk wat je nodig hebt. Mensen zijn daardoor bereid je te helpen. En dat is precies het doel van netwerken. Goede omgangsvormen vergroten dus je kans op succes.

 

8. Breek in

Inbreken in een gesprek tijdens een netwerkbijeenkomst is heel gewoon. Als je met iemand wilt praten, maak dan oogcontact. ‘Goedemiddag, mag ik aansluiten?.’ Steek je hand uit en stel jezelf voor. Spreek duidelijk je voor- en achternaam uit. Luister naar de naam van de ander en herhaal die: ‘Leuk om kennis te maken, Anne-Marie.’ Stel vervolgens een geïnteresseerde vraag. Zoek de klik en vertel over jezelf.’

9. Hou het luchtig

Houd elk gesprek luchtig en positief. Zeg bijvoorbeeld niet waarom je werkloos bent. Vertel wat je zoekt in je werk en wees positief over jezelf. Vraag om advies en geef aandacht. Iedereen kan de sleutel zijn naar je volgende baan.

 

10. Blijf niet plakken

Wees geen plakker. Netwerken is zakelijk speeddaten. Rond gesprekken dus op tijd af. Bijvoorbeeld met een compliment: ‘Dat is een goede tip, bedankt. Mag ik je nog eens bellen?’ Of: ‘Wat leuk om met je te praten. Heb je een kaartje of zullen we connecten op LinkedIn?’ Blijft iemand aan jou plakken, haal dan drankjes en zeg: ‘Ik zag iemand die ik even wil spreken. Misschien zie ik je straks nog.’ Neem vriendelijk afscheid.

Op zoek naar meer informatie waarmee je jouw kansen op de banenmarkt kunt vergroten?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl