Gezonder werken? Psycholoog Thijs Launspach deelt tips voor een gezonde werkdag
Voor werkgevers en HR-medewerkers is het stimuleren van gezonde en productieve werkdagen van groot belang. Psycholoog Thijs Launspach, auteur van de boeken 'Fokking Druk' en 'Asociale media', deelt waardevolle inzichten over het vinden van ontspanning tijdens werkdagen en hoe dit effectief kan worden toegepast.
‘We zitten misschien te veel vast in een cultuur van constante drukte, waarin we haast hebben om altijd druk te zijn’, ziet Launspach. Ondanks de groei van deeltijdwerk, leidt deze ‘druktecultuur’ tot een toename van stress, met mogelijk ernstige gevolgen zoals chronische stressklachten of een burn-out. Iets wat elke werkgever (en werknemer) wil voorkomen. Launspach deelt een aantal tips om werknemers te inspireren, die natuurlijk ook voor jezelf van toepassing zijn.
Tip 1: Plan gedurende de werkdag digitale pauzes
Plan specifieke momenten op de dag waarop je bewust afstand neemt van digitale apparaten, adviseert Launspach. ‘Dit biedt niet alleen een fysieke pauze, maar stelt je ook in staat om mentaal te resetten en echt te genieten van rustmomenten tijdens werkdagen.’ Het bewust vermijden van constante blootstelling aan digitale prikkels bevordert niet alleen ontspanning, maar draagt ook bij aan een verhoogde concentratie en productiviteit.
Tip 2: Gebruik pauzes om te bewegen: actieve rust
Wanneer je voldoende digitale pauzes in hebt gelast, is het vervolgens wijs om die pauzes een gezonde invulling te geven. Om werkdagen werkelijk ontspannen te maken, raadt Launspach actieve rustmomenten aan. Dat wil zeggen: bewegen. ‘Een korte wandeling, een paar minuten meditatie of simpelweg even weglopen van het scherm zijn uitstekende manieren om je hoofd én je lijf te helpen ontspannen.’ Dat niet alleen, ook de productiviteit, focus en creativiteit verbeteren wanneer je voldoende actieve rustmomenten neemt.
Verzuim terugdringen in je organisatie door te investeren in vitaliteit?
Tip 3: Plan, prioriteer en focus op 1 taak tegelijk
Het bewust plannen van de werkdag is Launspachs volgende tip. ‘Gezonder werken is werken met focus en volgens je eigen plan. Laat je niet leiden door de waan van de dag, maar bepaal wat voor jou de prioriteiten voor de dag zijn. Gun jezelf de ruimte en neem de tijd om één taak uit te voeren, zonder afgeleid te worden door notificaties of collega’s. Zorg wel dat je doelen realistisch zijn en, zie tip 1, bouw voldoende tijd in voor pauzes.’
Tip 4: Zorg buiten werktijden en -dagen voor mentale rust
Na een intense werkdag of werkweek is mentale rust van groot belang, stelt Launspach. ‘Gun jezelf daarom momenten van complete afkoppeling in de avonden en weekenden. Dus niet stiekem nog even de mail in de gaten houden. Zet notificaties uit, wees niet constant bereikbaar. Zorg vervolgens dat je in je vrije tijd dingen doet waar je niet alleen van uitrust, maar ook van oplaadt.’ Denk bijvoorbeeld aan gezellige dingen met vrienden doen of je hobby uitoefenen. Het opladen van de 'mentale accu' is cruciaal om productiviteit te behouden en de negatieve effecten van overmatige stress te verminderen.
Tip 5: Gebruik sociale media met mate
Tot slot nog een aparte tip over sociale media. Is dat nodig om gezonder te werken? Launspach vindt van wel. Hij waarschuwt voor overmatig gebruik van sociale media tijdens werkdagen. ‘Sociale media zorgen de hele dag door voor nog meer prikkels én afleiding, als je dat toelaat. Dat is voor je brein een enorme extra belasting.’ Wil je sociale media wilt gebruiken, doe dit dan bewust en met mate, adviseert Launspach. ‘Gebruik sociale media als een middel voor ontspanning en inspiratie, maar voorkom dat het een bron van stress en afleiding wordt.’
Benieuwd hoe andere bedrijven investeren in vitaliteit?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl