De 5 sollicitatietrends die je moet kennen

Dat de coronacrisis voor een hoop veranderingen in het sollicitatielandschap heeft gezorgd, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar waar moet je nu rekening mee houden als je gaat solliciteren? Met deze vijf sollicitatietrends helpt Pieter Koevoets, loopbaancoach en sollicitatietrainer, je graag op weg!

Trend 1: videosolliciteren 

Het videosolliciteren heeft tijdens de coronacrisis een vogelvlucht genomen. Tegenwoordig is dit ook meer en meer de norm. Zeven van de tien bedrijven doen nu al de eerste sollicitatieronde online en de verwachting is dat dit alleen maar toeneemt. Daarom is het belangrijk dat je vooraf de meest gebruikte systemen, zoals Facetime, Zoom en MS Teams hebt geïnstalleerd. Moet je dit nog doen als je sollicitatie begint, dan creëer je onnodig veel stress. Zorg ervoor dat je van tevoren online geoefend hebt met deze systemen. Dan weet je precies waar je goed licht hebt, of je goed te verstaan bent en of de verbinding goed werkt. Als je dan ook de techniek onder controle hebt, draait het alleen nog om jouw verhaal.

 

Trend 2: online netwerken

Vóór corona gingen mensen naar netwerkbijeenkomsten, dat zal het komende jaar niet snel gebeuren. Netwerken blijft wel bestaan, maar dan in een andere vorm. Ik hoor steeds vaker dat bedrijven geen vacatures meer online zetten, maar eerst binnen hun eigen netwerk zoeken naar geschikte kandidaten. Als werkzoekende moet je dus gerichter netwerken. Maak voor jezelf een lijstje van bedrijven waar je graag zou willen werken. Kijk dan, bijvoorbeeld via LinkedIn, of je iemand kent die werkzaam is bij dat bedrijf. Zo kun je informatie inwinnen over het bedrijf, de werkzaamheden en er sneller achter komen wie verantwoordelijk is voor de sollicitaties.

 

Trend 3: vakgerichte cv

Je cv wordt steeds meer een document over jouw vakmanschap. Waar je voorheen begon met de opleidingen die je hebt gevolgd, komt nu jouw werkervaring bovenaan te staan. Werkgevers willen weten welke resultaten jij de afgelopen jaren hebt geboekt. Ben je als salesmanager in staat geweest om de kosten te reduceren? Of heb je als schoonmaker dagelijks 80 werkplekken schoongemaakt en onderhouden? Benoem concrete voorbeelden waar je trots op bent. 

 

Trend 4: een leven lang leren

Het is belangrijk om te laten zien dat je weet wat er speelt binnen jouw vakgebied. Omdat scholing hoog in het afvinklijstje van HRM’ers en recruiters staat, is het goed dat je laat zien dat je bezig bent met de theoretische ontwikkelingen. Je hoeft niet gelijk gecertificeerde opleidingen te volgen, maar kijk eens naar het aanbod van gratis webinars en cursussen. Dit is ook een fijne afwisseling tussen het solliciteren door.

Terug in de boeken hielp Karin weer op weg

Trend 5: balans tussen zakelijk en privé

Deze ontwikkeling loopt al langer onder werkenden, maar blijkt ook steeds vaker van toepassing op werkzoekenden. Ik hoor verhalen van mensen die soms wel 60 uur in de week bezig zijn met solliciteren. Ze vergeten goed te eten en genoeg te bewegen en te slapen. Het is belangrijk om vaste momenten in te plannen dat je even niet achter je laptop gaat zitten. Creëer daarnaast een speciale ‘werkplek’ in huis. Zorg dat die ruimte alleen bestemd is voor het solliciteren en dat je voor ontspanning een andere ruimte gebruikt. Kortom, zorg goed voor jezelf. 

Sollicitatiegesprek binnengesleept?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl