Zij-instromen in de zorg

Een BBL-opleiding is een opleiding waarbij leren en werken gecombineerd wordt. Met een BBL-traject worden zij-instromers (nieuwe medewerkers uit een ander vakgebied) meteen in het bedrijf opgenomen en volgen ze een opleiding naast het dagelijkse werk. Voor Koraal bleken zij-instromers met een BBL-traject een gouden greep als oplossing voor de vraag naar personeel in de zorg.

 

Maria Ruwette, Opleidingscoördinator zorginstelling Koraal: 'BBL-studenten zijn mensen die leren en werken binnen de organisatie. In eerste instantie worden ze geplaatst met behoud van uitkering, dat is voor zowel werkgever als werknemer voordelig. Voor de werkgever zijn er geen salariskosten en de werknemer kan kijken of deze nieuwe richting iets voor ze is, zonder dat ze ergens aan vast zitten. Zij-instromers met een BBL-traject zijn vaak sneller inzetbaar dan zij-instromers met een reguliere zorgopleiding. Bovendien hebben ze competenties uit andere vakgebieden die goed te gebruiken zijn in de zorg. Vaak zie je dat mensen die nu als zij-instromer de zorg in willen vroeger die wens ook al hadden, maar daar om bepaalde redenen nooit zijn beland.'

Rob, zij-instromer bij Koraal: 'In de jaren 80 ben ik de verpleegopleiding A gestart. Omdat ik toen een goede baan aangeboden kreeg in een andere sector ben ik hier niet in doorgegaan. Nu ik bij Koraal werk merk ik dat ik eigenlijk nu pas doe wat ik al 30 jaar geleden had moeten doen'.

Ook gebruik maken van zij-instromers? Bespreek de mogelijkheden bij een van de WerkgeverServicepunten bij u in de buurt.

Zij-instromen in de techniek en transport

Zij-instromers zijn voor meerdere beroepen en vakgebieden interessant. Naast transport maakt ook de technieksector veel gebruik van zijinstromers. Zo ook JAWS, partner in techniek voor opdrachtgevers en werkzoekenden. Zij begeleiden een opleidingstraject van 4 tot 6 maanden, waarbij kandidaten de helft van de tijd naar school gaan en de helft van de tijd stage lopen. Het verhaal van JAWS is te lezen in de aprileditie van NLWerkt online.

Ook Oegema Transport heeft door de hoge uitstroom van personeel doorlopend vacatures voor nieuwe chauffeurs. Om al deze vacatures te kunnen vervullen, maken ze ook gretig gebruik van zij-instromers. Een reportage over Oegema Transport valt te zien in de septembereditie van NLWerkt online.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl