Werven door opleiden: zo pak je dat aan

Opleiden speelt een steeds belangrijkere rol op de arbeidsmarkt, zowel bij het werven als behouden van goede medewerkers. Dat vraagt wel iets van werkgevers. Hoe zorg je dat een opleidingstraject daadwerkelijk aansluit bij wat jouw bedrijf nodig heeft? En hoe vind je de juiste subsidies?

Bedrijven staan te springen om personeel. Een veelvoorkomend obstakel daarin? Potentiële kandidaten die niet de juiste opleiding of ervaring hebben. Om deze mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen is opleiden cruciaal.

 

Steeds meer maatwerk mogelijk bij opleidingen

Veel werkgevers beseffen niet dat er op het gebied van opleidingen zoveel meer mogelijk is dan een aantal jaar geleden. Er zijn al veel bestaande samenwerkingsverbanden die opleidingen mogelijk maken. Die opleidingen zijn ook steeds vaker in losse modules te volgen, wat een opleiding voor zowel kandidaat als werkgever meer behapbaar maakt. Tegenwoordig zijn startdata ook meer flexibel, is het minimum aantal deelnemers om een groep te laten starten lager, en is er in overleg ook vaker maatwerk mogelijk dan je zou denken. Ook voor de kandidaten heeft dat voordelen. In die klassen zitten ook mensen die al in het vak werken, waar zij-instromers zich aan kunnen optrekken. Dat werk heel motiverend.

 

Bedrijven mede-eigenaar van opleidingen

In het verlengde van het advies om aan te sluiten bij bestaande opleidingen, raden adviseurs bedrijven aan om als het ware mede-eigenaar te worden van de bestaande opleidingen. Bedrijven geven regelmatig aan dat jongeren die net van een opleiding komen niet de juiste kennis en skills hebben om in de praktijk aan de slag te kunnen. Deze mismatch kan verkleind worden door als bedrijf meer betrokken te zijn bij het vormgeven van het lesprogramma. Laat bijvoorbeeld weten welke skills je mist bij de mensen die net van de opleiding komen, of bied je bedrijf aan als stageplek.

Benieuwd of zij-instroom een goede oplossing is voor jouw personeelstekort?

Skills belangrijker dan cv

Om opleiden succesvol in te zetten bij het werven en behouden van mensen, is het belangrijk om bij het selecteren van kandidaten naar skills te kijken. Bedrijven hechten nog altijd veel waarde aan het cv en zoeken iemand die meteen aan de slag kan. Maar kijken naar iemands skills is veel waardevoller. Misschien zoek je een monteur en heb je een kandidaat die heel handig is, maar geen monteurscertificaten heeft. Dat is met een opleiding zo geregeld. Zie je op tegen die investering, dan is het de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt een subsidie (zie tips).

 

Laat eisen als fulltime werken los

In de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om mee te bewegen met veranderingen en oude manieren van werven meer los te laten. Denk bijvoorbeeld aan fulltime dienstverbanden. Stel je dat als eis in al je vacatures dan sluit je een flinke groep potentiële medewerkers uit. Ook loop je andere voordelen mis. Heb je parttimers die bijvoorbeeld ook op zaterdag of in de avond willen werken, dan maakt dat je ook weer flexibeler in je dienstverlening aan klanten. Daarnaast kampen bepaalde sectoren met vergrijzing. Maar ook dat biedt bepaalde kansen. Misschien heb je oudere medewerkers in dienst die richting pensioenleeftijd gaan en het werk fysiek niet meer aankunnen of liever parttime gaan werken. Laat hen de jongere medewerkers begeleiden, zodat ze hun kennis kunnen overdragen.

Personeelstekort? Denk eens aan het aannemen van parttimers of gepensioneerden

Aan de slag met opleiden? Deze tips helpen je op weg

  1. Gebruik je netwerk. Sluit je aan bij je brancheorganisatie en ga naar netwerkevents. Binnen je branche is al veel kennis en ervaring waar je gebruik van kunt maken. Mogelijk zijn er ook al wervings- en scholingsinitiatieven waar je bij aan kunt sluiten.
  2. Onderzoek subsidiemogelijkheden. Vergeet niet om te onderzoeken of er opleidingssubsidies zijn waarvoor je bedrijf in aanmerking komt, zoals de SLIM-subsidie. Kijk o.a. bij je brancheorganisatie, provincie of gemeente. Of gebruik de online tool instrumentengids-dennis.nl
  3. Laat je informeren. De meeste scholen hebben een Leven Lang Ontwikkelen-coördinator (LLO-coördinator) die je kan informeren over opleidingsmogelijkheden en eventuele subsidies.
  4. Het Leerwerkloket biedt werkgevers ook hulp en advies bij het stimuleren van leven lang ontwikkelen, en overzicht in de subsidiemogelijkheden. Bijvoorbeeld in het overzicht financiële regelingen voor werkgevers.
  5. Gebruik het werkgeversservicepunt (WSP) in jouw regio als strategisch partner. Het WSP heeft een breed netwerk, veel kennis en ervaring en denkt graag met je mee over het vraagstuk van jouw bedrijf.

Zelf aan de slag met werven door op te leiden?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl