Interview

Waar vind je technisch geschoold personeel? Deze ondernemer vond een oplossing in een leerwerktraject

Bij Energie Remmers, een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen, werken zes mensen, deels als zzp’er. Het zouden er met gemak tien kunnen zijn, zo groot is de vraag naar zonnepanelen. Maar waar vind je die extra handjes in een krappe markt? Daarvoor werkt het bedrijf samen met onder andere UWV. Via leerwerktrajecten worden zij-instromers in drie maanden opgeleid tot zonnepaneleninstallateur.

De vraag naar zonnepanelen is momenteel zo groot dat Jan Remmers, eigenaar Energie Remmers, het aantal orders niet aankan. ‘Ik mis gewoon handjes,’ zegt hij. ‘Daarom werk ik samen met instanties als UWV en gemeentes om mensen die geen baan hebben nieuw perspectief te bieden bij mijn bedrijf.’ Voor de werving stelde Remmers een profielschets op van het type werknemer dat hij zoekt. ‘Affiniteit met duurzaamheid en ons product is en pré,’ zegt hij. ‘Verder moet je geen hoogtevrees hebben, want je zit de hele tijd op het dak. En je moet ook goed tegen wisselende weersomstandigheden kunnen, want je zit daar in weer en wind, zon en regen, zomer en winter.’

 

Twee nieuwe medewerkers gevonden via leerwerktraject

Aan de hand van Remmers’ profielschets maakte UWV een selectie van kandidaten, met wie hij tijdens een informatiebijeenkomst kennis konden maken. Twee van hen werken inmiddels bij Energie Remmers. Bij opleider Leerbouwen in Groningen doorliepen zij eerst een leerwerktraject van drie maanden, inclusief een stage van vier weken. Naast een opleiding tot zonnepaneleninstallateur, een beroep met veel toekomstperspectief, behouden deelnemers van het leerwerktraject (dat deels door de werkgever wordt betaald) hun uitkering en krijgen ze een baangarantie voor tenminste een half jaar.

 

‘Ik mis gewoon handjes. Door op deze manier te werven vind ik extra gemotiveerde werknemers'

 

Leerwerktraject levert gemotiveerde medewerkers op

Voordeel van deze manier van werving is dat het gemotiveerde medewerkers oplevert, zegt Remmers. ‘Het zijn mensen die door werkloosheid een zorgelijke periode hebben gehad.’ Zoals Martin Rozema, die na 20 jaar schoonmaker en glazenwasser zijn baan kwijt raakte. Hij doorliep het leerwerktraject en heeft nu een vast contract bij Energie Remmers.

Rozema: ‘Het was natuurlijk niet leuk om werkloos te zijn. Je bent liever bezig dan dat je nutteloos thuiszit. Ik zit nu beter in mijn vel. Er zit veel toekomst in deze sector. En wat ook niet onbelangrijk is: het betaalt een stuk beter dan mijn vorige baan.’ Remmers is op zijn beurt zeer tevreden over Rozema: ‘Hij doet het goed. We zien dat hij zich wil ontwikkelen en daarom hebben we hem net weer een nieuwe opleiding aangeboden.’

 

Ook andere ondernemers vinden personeel met hulp van UWV

Voor de energietransitie zijn veel handjes nodig, maar door de personeelstekorten hebben veel bedrijven moeite om mensen te vinden. UWV kan helpen door bedrijven en werkzoekenden bij elkaar te brengen en door ondersteuning te bieden bij omscholing. Zo vond energie-adviesbedrijf Rappr nieuwe werknemers via UWV en zette isolatiebedrijf Bendit samen met UWV en leerwerktraject op om zij-instromers om te scholen tot isolatiemonteur.

Meer uit deze serie

In vier stappen een leerwerktraject opzetten

Een leerwerktraject is een goede manier om aan geschoold personeel te komen. In dit artikel lees je hoe je in vier stappen een leerwerktraject opzet.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl