Interview

Rupskraanmachinist kan na ongeval toch aan het werk blijven

Na een motorongeval kreeg rupskraanmachinist Hans een beenprothese. Het familiebedrijf GMB besloot er alles aan te doen om Hans aan het werk te houden, op zijn kraan. Senior HR-adviseur Peetjan Vink vertelt hoe dat is gelukt, met hulp van diverse organisaties én UWV.

‘Vanaf het moment dat Hans aangaf dat hij graag terug wilde keren als kraanmachinist, hebben we samen met hem gekeken hoe we dat konden organiseren.’ Aan het woord is Peetjan Vink, senior HR-adviseur bij GMB. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Opheusden, is in heel Nederland actief op het gebied van onder meer dijkversterkingsprojecten, de aanleg en renovatie van drink- en rioolwaterzuiveringsinstallaties, rioolrenovatie en het vergisten en ontwateren van slibben. Onlangs verwelkomde GMB de 500-ste werknemer.

In 2020 kreeg rupskraanmachinist Hans in privétijd een zwaar motorongeval. Als gevolg daarvan moest hij na een ongeluk helaas een been missen. Peetjan: ‘Hans heeft lang in het ziekenhuis gelegen. Hij had het heel zwaar, maar had het na korte tijd ook al weer over werk. Het is zijn lust en zijn leven. Wij hebben hem al snel gerustgesteld en gezegd dat we alle mogelijkheden zouden onderzoeken om hem te behouden. Onze slogan is: “Uitdaging verbindt”. Dat geldt voor de relaties met onze klanten, maar ook intern.’

Werkgeversvoorzieningen van UWV

De uitdaging waar GMB vorig jaar voor stond was om een manier te vinden om Hans, die inmiddels een prothese had, terug te laten keren op de rupskraan. Omdat de ‘standaardkranen’ niet geschikt waren, moest er een maatwerkoplossing komen, die uiteraard een flinke investering zou vergen. Peetjan kwam in contact met arbeidsdeskundige Aloys van der Moolen van UWV WERKbedrijf, die hem wees op de werkgeversvoorzieningen. Daarbij neemt UWV de kosten voor aanpassingen aan de werkplek van arbeidsbeperkten op zich.

 

Slimme oplossingen

En zo komt het dat Hans nu in een splinternieuwe rupskraan zijn werk doet, die voorzien is van allerlei slimme oplossingen om zijn werk mogelijk te maken. Een van de grootste aanpassingen is een lift, waarmee hij veilig zijn kraan kan “bestijgen”. Het rupswerk bedient hij met joysticks in plaats van met zijn voeten en de lampen hebben een afstandsbediening, zodat hij ’s ochtends in het donker veilig bij de kraan komt.

 

Snel schakelen

‘Vaak wordt over UWV gezegd dat het zo’n logge organisatie is, met een stroeve beslissingsketen,’ zegt Peetjan. ‘Maar die ervaring heb ik in deze situatie totaal niet. Aloys dacht heel goed met ons mee over praktische oplossingen en schakelde snel, in ons beider belang. Want GMB en het UWV wilden allebei Hans uit de Ziektewet houden.’ Peetjan raadt andere werkgevers aan om in vergelijkbare situaties verder te kijken dan de standaard re-integratietrajecten. ‘Maatwerk kost natuurlijk tijd, geld en inzet. Maar dat hebben we graag gedaan om Hans te kunnen behouden voor ons bedrijf.’ 

<< Terug naar hoofdpagina Voorzieningen voor werkgevers

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl