Interview

3 vragen aan René Bieman van Consolid

Opleider en detacheerder in vervoer en veiligheid Consolid bedenkt samen met UWV en gemeentes creatieve oplossingen voor het tekort aan chauffeurs.

 

Hoe ziet de transportsector er momenteel uit qua werk?

Veel chauffeurs gaan in de komende jaren met pensioen. Tegelijkertijd bestellen we met elkaar steeds vaker goederen en boodschappen online, en die pakketjes moeten bezorgd worden. Bij jongeren is het vak van transporteur gek genoeg – ze bestellen immers zelf veel online – niet zo bekend, waardoor ze er uit zichzelf niet zo in geïnteresseerd zijn.

 

Hoe lossen jullie dat probleem op?

In de eerste plaats doen we eigenlijk wat we altijd al deden. We leiden mensen op die tot nu toe een andere loopbaan hadden. Ook zijn we creatief in het invullen van vacatures. We hebben bijvoorbeeld een pilot gedaan voor Albert Heijn Online, waarbij senioren de bezorgwagens bestuurden en een jongere bezorger de boodschappen bij de klanten naar binnen sjouwde.

 

Werken jullie veel samen met UWV en de WerkgeversServicepunten van UWV en gemeenten?

Ja, heel veel. We organiseren bijvoorbeeld samen met UWV wervingsdagen voor specifieke doelgroepen. De WSP’en helpen ons niet alleen met de werving en selectie van kandidaten uit hun eigen bestanden, maar ze brengen ons ook in contact met groepen bij de gemeenten die je niet via UWV kunt bereiken. Zo kwamen we via het WSP in contact met statushouders. We hebben een groep Syrische vluchtelingen opgeleid tot chauffeur. Daarbij was het niet per se belangrijk welke ervaring ze meebrachten, maar wel dat ze gemotiveerd waren. En dat waren ze tot en met. Daar was ik zo van onder de indruk. Voor hen ging het niet alleen om een nieuwe baan, maar om de kans op een nieuw leven. Om mee te doen in de Nederlandse samenleving. Of zoals een van hen zei: “Om weer mens te worden.”

 

UWV ondersteunt veel zij-instroomtrajecten. Bij Consolid, maar bijvoorbeeld ook bij Oegema transport.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl