Interview

Nicol Tadema deelt vijf quick wins voor een wervende vacaturetekst

'Maak het scanbaar en wees eerlijk'

Dagelijks werkt expert arbeidsmarktcommunicatie Nicol Tadema samen met bedrijven om hun vacatureteksten wervender te maken. Ze deelt een aantal quick wins die je makkelijk kunt toepassen om te zorgen dat je vacaturetekst een goede indruk maakt.

Nicol Tadema

  • Expert arbeidsmarktcommunicatie
  • 'Woordgoochelaar'
  • Spreker
  • Trainer
  • Columnist bij Frankwatching
  • Auteur van 4 boeken over taalgebruik bij werving

1. Zorg voor een scanbare vacaturetekst

Het oog wil ook wat, dus zorg voor een scanbare tekst, bijvoorbeeld met opsommingen. Een gouden regel voor opsommingen is een maximum van vijf punten. Na meer dan zeven punten verdwijnt de aandachtsspanne.

 

2. Maak je vacature tekst mobiel-proof

Veel werkzoekenden lezen vacatureteksten vanaf hun telefoon. Zorg daarom dat de tekst op mobiel ook goed leesbaar is en vooral: niet te lang. Een lezer die te veel moet scrollen, haakt af.

 

3. Vermeld het salaris

Werkgevers zijn vaak huiverig om het salaris expliciet te maken in de vacature, maar uit onderzoek blijkt dat je betere sollicitanten aantrekt wanneer je het salaris-taboe doorbreekt en het salaris wél vermeldt.

 

4. Vermijd clichés in je vacaturetekst

Competenties als ‘proactief’ staan zo ongeveer in alle vacatureteksten, waardoor ze cliché worden. Daarmee maak je je vacaturetekst minder aantrekkelijk. En wat wil je er eigenlijk mee zeggen? Focus liever op een handjevol kernkwaliteiten die je rechtstreeks kunt koppelen aan de taken die bij de functie horen.

 

5. Zorg dat je bedrijfscultuur doorklinkt in je vacaturetekst

Werksfeer is een van de meest belangrijke factoren voor werknemers. Laat daarom je bedrijfscultuur oprecht doorklinken in je vacaturetekst, want daarmee trek je de juiste mensen aan. Je kunt een vlotte vacaturetekst maken, maar als je organisatie meer formeel is, schep je verkeerde verwachtingen. Dan loop je het risico dat je iemand aantrekt die na een paar maanden weer weggaat.

Zorg dat jouw vacature eruit springt

Zo stuur je met jouw vacaturetekst aan op een positieve mindset bij de lezer

Wat onderscheidt een goede vacaturetekst van een slechte? Het succes van een vacaturetekst wordt bepaald door het gevoel die het bij de lezer oproept. In dit artikel deelt Nicol Tadema hoe je de lezer van jouw vacaturetekst positief kunt beïnvloeden.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl