Interview

Zo gebruik je ChatGPT om een baan te vinden

'ChatGPT is een hulpmiddel dat ons een hoop tijd kan besparen'

Of je nu net komt kijken of al jaren ervaring hebt: werk vinden dat bij je past kan een behoorlijke uitdaging zijn. ChatGPT gebruiken om een baan te vinden, kan de zoektocht een stuk makkelijker maken. Sollicitatietrainer Francesco Plas legt uit hoe kunstmatige intelligentie jou helpt.

Voor je begint

  • Artificial Intelligence (AI) is technologie waarmee machines of computers denken en leren als mensen.
  • ChatGPT is een voorbeeld van een AI-tool, die gemaakt is om teksten te schrijven en informatie te verzamelen en ordenen.
  • Zie ChatGPT als een soort digitale assistent, maar hou zelf de regie.
  • Je kunt deze tool gerichte vragen stellen of opdrachten geven. Dat heet een ‘prompt’.
  • Let op: ChatGPT is niet feilloos. Dubbelcheck altijd de informatie die de tool genereert.
  • En: gebruik geen privégegevens in ChatGPT. Zo voorkom je dat deze tool zulke gevoelige informatie kan hergebruiken.

Van korte zakelijke mails tot volledige cv’s en motivatiebrieven, met het AI-gestuurde taalmodel ChatGPT wordt het makkelijker om ze te maken. Net als een mens kan deze tool informatie verzamelen, ordenen en erop reageren.

 

Een snelle assistent

‘Maar waar jij een halve dag besteedt aan een tekst schrijven, doet een AI-model dat in 20 seconden of minder,’ vertelt Francesco. ‘Zo’n tool is beter getraind dan een mens. Het is een mooi hulpmiddel, dat ons een hoop tijd bespaart. Ook als je op zoek bent naar welke baan bij je past. Veel mensen kennen ChatGPT vooral als hulpmiddel bij teksten schrijven, maar het kan je ook helpen bij vinden van een baan: van vaardigheden en kwaliteiten ontdekken tot passende beroepen vinden.’

 

Welke vaardigheden en kwaliteiten heb ik?

Ontdekken welke baan bij je past, begint bij je vaardigheden en kwaliteiten kennen. ‘Vind je het lastig om die voor jezelf te bepalen? Dan kan ChatGPT inspiratie geven’, vertelt Francesco. ‘Heb je bijvoorbeeld eerder als monteur gewerkt? Dan vraag je ChatGPT: welke vaardigheden heeft een monteur? Je krijgt dan een lijstje met vaardigheden te zien die bij die baan passen. Kijk zelf wat voor jou geldt. Er staan waarschijnlijk wat vaardigheden tussen waar je nog niet aan had gedacht.’

Benieuwd naar beroepen met veel baankansen?

ChatGPT gebruiken om een baan te vinden: maak een lijst

Ook als je nog geen werkervaring hebt, is ChatGPT een goede hulp. Francesco: ‘Probeer bijvoorbeeld: ik ben een student communicatie en ik vind het leuk om dingen te organiseren. Wat zijn mijn kwaliteiten? ChatGPT maakt een lijstje voor je met kwaliteiten. De kwaliteiten die bij je passen, kun je gebruiken in de rest van je zoektocht. Ook geeft het inzicht welke kwaliteiten je nog verder kan ontwikkelen.’

Francesco in het kort

Naam: Francesco Plas
Functie: Sollicitatietrainer bij UWV
Specialisatie: AI-tools gebruiken bij het solliciteren

Welk beroep past bij mij?

Als je weet welke vaardigheden en kwaliteiten je hebt, zoek je concreter verder naar passende banen. ‘Hoe preciezer je zoekvraag (prompt) is, hoe beter het antwoord van ChatGPT’, vertelt Francesco.

Vraag dus niet alleen: wat zijn 10 beroepen waarvoor je goed moet kunnen luisteren?

Maar: wat zijn 10 beroepen waarvoor je goed moet kunnen luisteren, analytisch moet denken en creatief moet zijn? Ik ben geïnteresseerd in de gezondheidssector en heb ervaring als werkvoorbereider.

Francesco: ‘Je krijgt dan een lijst met beroepen te zien, inclusief een uitleg van het beroep en waarom het bij je past.’
 

Netwerken met AI

Heb je een beroep gevonden dat je aanspreekt, dan is het tijd om te netwerken. Ook daar is ChatGPT een goed hulpmiddel bij. ‘Stel bijvoorbeeld vragen als: met wat voor soort mensen moet ik netwerken als ik tandartsassistent wil worden? Of: maak een stappenplan om mijn netwerk als technisch monteur in vier weken uit te breiden.’

Tips van de expert

  • ChatGPT is er niet alleen om e-mails of teksten te maken. Met de juiste prompts kun je ook informatie verzamelen of ordenen.
  • Wees zo specifiek mogelijk. Als je meer context over jezelf geeft, krijg je veel relevantere antwoorden.
  • Experimenteer met prompts. Zo krijg je informatie waar je naar zoekt, maar ook onverwachte inspiratie.
  • Let op: ChatGPT is en blijft een ‘black box’ met veel ongecontroleerde gegevens erin. Neem niet zomaar informatie over maar dubbelcheck altijd.

Een baan vinden met ChatGPT in de toekomst

De opkomst van AI zet veel mensen aan het denken over hoe hun werk er in de toekomst uit zal zien. Francesco ziet voor- en nadelen: ‘AI kan je werk leuker maken, omdat je vervelende, tijdrovende taken niet meer zelf hoeft te doen. Maar als je schipper bent geworden omdat je varen zo leuk vindt, dan is het jammer als AI het roer van je overneemt.’

Sta je op het punt om met een opleiding te beginnen, dan wil je zeker weten dat je baan in de toekomst nog blijft bestaan. Ook dan kan ChatGPT je helpen. ‘Vraag aan de tool: wat zijn 10 beroepen waar in de komende 10 jaar steeds meer vraag naar is? Die vraag kun je nog specifieker maken door er een bepaalde sector aan te koppelen. Het helpt je om vooruit te kijken en mee te gaan in de tijd.

Mijn advies is vooral om te experimenteren met verschillende prompts. Daar haal je zeker weten een hoop inspiratie uit.’ Geen ervaring in de sector die je leuk lijkt? Volg dan ons webinar over solliciteren zonder passende ervaring.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over