Interview

Vijf tips voor een goede sollicitatieprocedure

Met een goede vacaturetekst of enthousiaste benadering maak je mensen warm voor jouw bedrijf. Maar de sollicitatieprocedure is minstens zo belangrijk wanneer je nieuwe medewerkers zoekt. Tijdens deze gesprekken moet beide partijen erachter komen of het een match is. Hoe pak je dat als werkgever zo goed mogelijk aan? Wervingsexpert Sanne Blokland deelt haar beste tips.

1. Zorg dat een sollicitatieprocedure niet langer duurt dan twee weken

Zorg dat een sollicitatieprocedure niet langer duurt dan twee weken. Meestal heeft een kandidaat meerdere sollicitaties lopen. Als de procedure te lang duurt, kan een ander aanbod in de weg komen staan. Tijdens die periode houd je contact met de sollicitant en kom je je afspraken na. Dat schept vertrouwen en laat een goede indruk na.

 

2. Ga met maximaal twee collega’s in gesprek met de sollicitant

Ga met maximaal twee collega’s in gesprek met de sollicitant. En zit het liefst in een driehoekverhouding met de kandidaat. Dit zorgt ervoor dat deze zich op zijn of haar gemak voelt.

 

3. Doe een afwijzing van een kandidaat altijd telefonisch

Een afwijzing van een kandidaat doe je altijd telefonisch. De truc is om de kandidaat altijd een prettig gevoel te geven, zelfs bij een afwijsbelletje. Ze kunnen ambassadeur worden van je bedrijf.

 

4. Geef bij een afwijzing altijd een persoonlijke tip mee voor een volgende sollicitatie

Geef bij een afwijzing altijd een persoonlijke tip mee voor een volgende sollicitatie. Ook dit draagt bij aan de goede naam van jouw bedrijf.

 

5. Zorg voor een goede onboarding

Steek niet alleen energie in het aantrekken van mensen, zorg ook voor een goede onboarding. Stuur een paar weken voordat de medewerker begint een mail met: ‘we kijken uit naar je komst, deze collega staat voor je klaar, zo ziet je planning eruit’. Zo weet de nieuwe collega waar hij/zij aan toe is en dat zorgt voor een fijn ontvangst.

Meer van deze serie

Zoek je personeel? Zo kom je onder de aandacht bij potentiële kandidaten

Sanne Blokland is hr-medewerker bij consultancy Finext. Ze specialiseerde zich in recruitment om in deze krappe arbeidsmarkt nieuwe medewerkers aan te trekken.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl