Interview

Vergeet de definitieve berekening niet!

1/3 van de werkgevers die een voorschot heeft ontvangen voor de 1e periode NOW, is zich niet bewust dat zij zélf de definitieve berekening van de NOW moet aanvragen. Wordt dit niet aangevraagd, kan dit leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. "Het is echt belangrijk dat werkgevers zélf in actie komen."

Veel ondernemers weten niet dat zij zélf actie moeten ondernemen

Uit onderzoek dat UWV heeft laten uitvoeren onder de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, blijkt dat bijna een derde zich er niet van bewust is dat het de definitieve berekening zélf moet aanvragen. Daarnaast wees het onderzoek uit dat 44 procent van de werkgevers nog bezig is met het verzamelen van documenten of wacht op de samenstelling van een derden- of accountantsverklaring.

 

Er is nog tijd om aanvraag alsnog in te dienen

Een aanvraag indienen kan nog tot en met 31 oktober 2021, dus er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening, lopen het risico dat ze straks in de problemen komen."Geen aanvraag indienen betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en werkgevers dus hun complete voorschot moeten terugbetalen. Dat willen we voorkomen", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. "Zeker voor ondernemers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, is het zaak dat ze daar nu al mee aan de slag gaan. De drukte bij boekhouders en accountants is namelijk groot en dus kan het even duren voordat ze worden geholpen. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en wat ze moeten doen."

 

Alles op een rijtje om definitieve berekening aan te vragen

Wat een werkgever precies moet doen om een definitieve berekening aan te vragen, heeft UWV op deze pagina op een rijtje gezet. Aan de hand van onder meer instructievideo’s, stappenplannen en simulatietools helpt UWV werkgevers op weg. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar de UWV Telefoon NOW via 088 - 898 20 04.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl