Koffiezaak: de grote uitdaging

Ondernemer Martin bestiert vijf koffiezaken in de Zaanstreek. Door de coronacrisis staat hij voor een enorme opgave.

Tien jaar geleden begon Martin aan zijn droom: hij opende ‘De Koffiezaak’, als ontmoetingsplek in de Zaanstreek. Uiteindelijk lukte het hem om vijf zaken te openen, en allemaal hebben ze een groot ‘duurzaamheidskarakter’: ‘De koffie, koeken en taarten zijn allemaal gemaakt van biologische producten. Ik laat tafels maken van oude skihutten of oude zeilboten.’ Op die manier probeer de ondernemer naar eigen zeggen ‘de wereld een beetje beter achter te laten’. Dat zorgt ook voor een loyale klantenkring, eentje waar de ondernemer nu enorm mee geholpen is.

Sinds de coronacrisis heeft Martin het namelijk, net als andere horecaondernemers, zwaar: zijn zaken moesten in eerste instantie dicht, de inkomsten liepen hard achteruit. Toch probeert hij zijn zaken overeind te houden, mede door omzet uit de coffee to go. De gaten vulde hij met zijn eigen spaargeld, maar die situatie bleek niet houdbaar. Het personeel stak de koppen bij elkaar en besloot collectief uren in te leveren. ‘Ik ben gezegend met een team van mensen dat veel voor elkaar over heeft. Dat en de trouwe klantenkring zorgen er nu voor dat De Koffiezaak overeind blijft.’