Interview

Nieuw werk vinden vanuit de WW: John zette de juiste stappen

Het leven van werkzoekende John Chatterdas kreeg een onverwachte boost dankzij een professioneel cv en een vernieuwd profiel op een matchingsplatform. “Ineens kwam ik in contact met werkgevers die mij wilden hebben.” Zo vond hij – met wat hulp - snel nieuw werk vanuit de WW.

Toen het schoonmaakbedrijf waar John werkte failliet ging, belandde hij in de WW. “Gelukkig kreeg ik snel hulp van de gemeente Den Haag en UWV. Zij deden er alles aan om te voorkomen dat ik in de bijstand terecht zou komen. Met een medewerker van het sollicitatiecentrum van de gemeente heb ik eerst een goed cv opgesteld. Daarna heb ik met wat hulp een profiel aangemaakt op een online matchingsplatform, waar werkgevers op zoek gaan naar nieuwe medewerkers.”

 

Eerste baan niet gelijk raak

Een paar dagen later diende de eerste geïnteresseerde werkgever zich al aan. Dat was drankenspecialist Gall en Gall. John: “Helaas was het werk dat ik moest doen fysiek te zwaar. De hele dag door moest ik dozen sjouwen en dat kon mijn rug niet aan.” Eerlijk als hij is, zei hij toen: “Ik wil heel graag werken, maar wat jullie van mij vragen kan ik eenvoudigweg niet waarmaken.”

 

Nieuw werk vanuit de WW en een diploma

Gelukkig was de tweede werkgever wel een schot in de roos. Via bemiddeling van een werkbegeleider van de gemeente kreeg hij een proefplaatsing van een maand aangeboden bij een schoonmaakbedrijf. Hij deed dat zo goed dat hij daarna een arbeidsovereenkomst kreeg, voor twintig uur per week. John: “In de praktijk werk ik zelfs meer dan dat, en dat bevalt mij uitstekend.” Hij heeft daar zelfs al een schoonmaakdiploma gehaald.

 

Hulp nodig bij het zoeken naar een nieuwe baan?

Echte collega‘s

John is nu verantwoordelijk voor het schoonmaken bij een daklozenopvang. “De bewoners hebben veel respect voor mij. ‘Petje af dat jij hier alles schoonmaakt’, krijg ik regelmatig te horen. Dat geeft me een goed gevoel. Maar het mooiste is dat ik nu echte collega’s heb, waarmee ik af en toe een praatje kan hebben. Ik hou dan ook van mijn werk; het brengt een welkome afwisseling in mijn leven. Thuis zat ik maar te piekeren.”

 

‘UWV heeft veel voor mij gedaan. Eerst door goed naar mij te luisteren. Daarna door mijn wensen en mogelijkheden in kaart te brengen.’

 

Blij met hulp UWV en gemeente Den Haag

John is erg te spreken over de hulp die hij heeft gekregen van gemeente Den Haag en UWV: “Ze hebben veel voor mij gedaan. Eerst door goed naar mij te luisteren. Daarna door mijn wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. En ten slotte door mij te matchen aan geschikte werkgevers. Daar ben ik echt dankbaar voor.”

 

Sluimerende ambitie

John heeft nog een sluimerende ambitie: “Als je diep in mijn hart kijkt wil ik het liefste in de zorg werken: mensen écht helpen. Ik droom ervan daar nog eens een opleiding voor te gaan volgen. Bijvoorbeeld een dag in de week. Zodat ik ook nog vier dagen per week kan blijven werken. Eerst hier goed settelen en dan kijk ik verder. Ik weet nu dat ik hiervoor bij UWV en de gemeente terecht kan.”

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl