‘Wil jij van betekenis zijn voor een ander en houd je van afwisseling? Dan kan werken in de zorg iets voor jou zijn!’ Patricia van Blitterswijk is sectorspecialist Zorg bij UWV. Een sector die staat te springen om nieuwe collega’s. Maar hoe kom je erachter of de zorg bij je past én waar jij het best op je plek bent? Patricia geeft handvatten en deelt inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Wat heeft de zorgsector mij als werkzoekende te bieden?
‘De zorg is één van de grootste werkgevers van Nederland. Ook in de coronacrisis blijft het aantal banen in deze sector groeien. Daarnaast wordt de bevolking steeds ouder waardoor de zorgvraag toeneemt. Steeds vaker loopt de zorg tegen grenzen op. Dit is een maatschappelijk probleem. Als werkzoekende kan je hierin concreet een rol van betekenis spelen.’
Welke baankansen zijn er in de zorg?
‘De zorgsector is breed; van gehandicaptenzorg tot huisarts- en tandartspraktijk en van verpleging, verzorging en thuiszorg tot ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg. Op allerlei niveaus is er werk te vinden. Werken in de zorg is veel breder dan ‘de handen aan het bed’ waar mensen aan denken.
Ik overweeg over te stappen naar de zorg. Hoe kan ik mij oriënteren?
‘Op de website Ik Zorg staan ervaringsverhalen van de meest uiteenlopende zorgverleners die je kunnen inspireren. Ontvang je een uitkering van UWV, vraag dan via de Werkmap een gesprek aan met de adviseur werk in jouw regio en vertel dat je interesse hebt in de zorg. Adviseurs werk hebben een netwerk in de regio, goede contacten met collega’s van het werkgeversservicepunt én kunnen helpen om inzicht te krijgen in opleidings- en baanmogelijkheden.
Of maak een een afspraak maken met een loopbaanadviseur van Sterk in je werk. Daar kan iedereen (ook zonder een uitkering) terecht die interesse heeft om de overstap naar de zorg te maken. In een persoonlijk en gratis gesprek krijg je informatie en advies over mogelijkheden die aansluiten bij jouw situatie.
Adviseurs werk hebben een netwerk in de regio, goede contacten met collega’s van het werkgeversservicepunt én kunnen helpen om inzicht te krijgen in opleidings- en baanmogelijkheden.
Kan ik meewerken in de praktijk om te ervaren of de zorg bij mij past?
‘Jazeker! In elke regio werkt UWV samen met een (landelijke) werkgever in de zorg; van gehandicaptenzorg tot thuiszorg. Bij ’s Heeren Loo, een zorggroep voor mensen met een (verstandelijke) beperking, liepen bijvoorbeeld afgelopen jaar 300 mensen langere tijd mee om te ervaren of de zorg bij hen past. Daarnaast volgden ze lessen via de Nationale Zorgklas waarvoor ze een certificaat behaalden. Die klas is vorig jaar opgericht en biedt leertrajecten aan om mensen mét en zonder ervaring in de zorg inzetbaar te maken. Na een half jaar wilde meer dan 80% blijven werken in de gehandicaptenzorg. De overige mensen kozen voor een ander werkveld binnen de zorg; dat is ook winst. Vraag je adviseur werk naar de mogelijkheden bij jou in de regio.’
Ben ik geschikt om in de zorg te werken?
‘Het is soms hard werken in de zorg. Dat kan ik niet ontkennen, maar als je goed kan schakelen tussen de verschillende taken die je doet en je wordt blij van mensen ondersteunen die hulp nodig hebben, dan is er veel mogelijk. Waar de één houdt van werken op onregelmatige tijden volgens een rooster zoals in de ouderenzorg, wil een ander liever een aangesloten blok van acht dagen werken om daarna een periode vrij te zijn. Zoals in de kraamzorg. Mensen die vanwege hun jonge kinderen liever op regelmatige tijden werken, kunnen bijvoorbeeld denken aan een assisterend beroep bij de apotheek, huisarts- of tandartspraktijk.’
Als je goed kan schakelen tussen de verschillende taken die je doet en je wordt blij van mensen ondersteunen die hulp nodig hebben, dan is er veel mogelijk.
Vraagt een overstap naar de zorg niet veel tijd en geld?
‘Over een investering qua geld hoef je je meestal geen zorgen te maken. Overheid en werkgevers zien in dat investeren in de zorg belangrijk is. In veel gevallen kosten leertrajecten geen geld voor werkzoekenden. Wel vergt leren en werken een flinke investering van je tijd die je moet kunnen combineren met je privésituatie. Je moet er echt klaar voor zijn. Als je dit bent, zijn er vele kant-en-klare trajecten waar je vaak direct mee kunt starten. Met de opleidingsbasis die je dan hebt, kun je zeker op meerdere plekken in de zorg terecht.’
Weten wat er komt kijken bij het overstappen naar een ander beroep?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl