Achtergrondverhaal

Zo maak je je bedrijf aantrekkelijker voor vrouwen

Vrouwen die bouwen en meiden die rijden zijn nog steeds exotische paradijsvogels. Jammer, want sectoren als bouw, transport en IT kampen met grote personeelstekorten. Als je niet proactief vrouwen werft voor je bedrijf, halveer je in feite de vijver waaruit je kunt vissen.

Niet alleen kan het aantrekken van minder vanzelfsprekende kandidaten, zoals vrouwen in typische mannenberoepen, een oplossing zijn voor krapte, maar een inclusieve bedrijfscultuur leidt ook tot betere producten, hogere productiviteit en sterkere cliëntrelaties, zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond, bijvoorbeeld die van McKinsey.

Verschillende doelgroepen kunnen verschillende randvoorwaarden zoeken in een baan. Wil je meer vrouwen aantrekken, denk dan eens aan de volgende punten.

 

Maak deeltijdwerk mogelijk

Nederland is Europees koploper in deeltijdwerk en het zijn vooral de vrouwen die parttime werken: 7 op de 10 vrouwen werkt in deeltijd. Maar bijna 8 op de 10 wil meer werken dan ze nu doen, zo blijkt uit Emancipatiemonitor 2018. Dan moet dat werk wel beter te combineren zijn met taken thuis, bijvoorbeeld door beter passende werktijden, thuiswerk of een kortere reistijd.

Techreus Dell heeft dat begrepen en haalde de krant met de aankondiging dat medewerkers vanaf april in deeltijd kunnen werken, zonder dat er verwacht wordt dat ze in minder dagen hetzelfde werk blijven verzetten.

 

Faciliteer thuiswerken

Onderzoek van ABN Amro toont aan dat vrouwen hun baan zoeken gemiddeld tot 28 kilometer van huis, mannen tot 49 kilometer. Bedrijven die het gemakkelijker maken om ook vanuit huis te werken, vergroten dan ook hun kans om vrouwen te vinden en te binden.

 

Vacatures delen met vrouwen in eigen netwerk

Het Britse Behavourial Insights Team, onderdeel van de Britse overheid, ontwierp een snelle methode om meer vrouwen te werven voor Defensie, een van oudsher door mannen gedomineerde sector. Kwam er een nieuwe vacature vrij, dan werd de manager aangespoord deze vacature bekend te maken bij zijn medewerkers, en daarbij expliciet de vraag te stellen om deze vervolgens met vijf vrouwen te delen. Bovendien werden de managers aangemoedigd deel te nemen aan een vriendschappelijke competitie tussen afdelingen op dit gebied. Het aantal vrouwelijke sollicitanten liep op van 41% naar 54% en het aantal vrouwen dat uiteindelijk een baanaanbod kreeg, verdubbelde zelfs bijna.

 

Leid zelf op

Twee jaar geleden was maar 15% van de nieuwe studenten Informatica op universiteiten vrouw, in het hoger beroepsonderwijs zelfs maar 9%. De uitstroom van vrouwen vanaf de opleiding naar IT-functies is daardoor ook laag. Door een interne opleiding aan te bieden kun je het gat dichten én sturen op het profiel. Zo is instroom voor iedereen mogelijk. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven opgetuigd om meer vrouwen opgeleid te krijgen voor technische beroepen, zoals Techionista Academy, die vrouwen opleidt voor toekomstbestendige banen in IT en technologie en TechConnect, een organisatie die via verschillende initiatieven als omscholingsprogramma’s en loopbaanoriëntatie, mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de tech-arbeidsmarkt wil laten bestormen.

 

Maak vrouwelijke rolmodellen zichtbaar

Programma’s als Vrouwen die bouwen en Meiden die rijden zetten vrouwen die in traditionele mannenberoepen werken in het zonnetje. En hebben op die manier rolmodellen zichtbaar gemaakt. Maar er gebeurt meer: transportbedrijf Melis Logistics leidt zelf vrouwen op tot chauffeur via de eigen Transport Academy, transportbedrijf Millenaar van Schaik geeft vrouwen een podium om zichtbaar te maken dat ze zeer welkom zijn bij het bedrijf, Volvo bemant om diezelfde reden de stand op het Truckstar festival met een groot aantal vrouwen en Hélene Hendriks is het gezicht van het NK Veiligste Chauffeur van Nederland voor vrachtwagenchauffeurs.

 

Voorzieningen

Zijn de voorzieningen die je als bedrijf biedt ook afgestemd op vrouwen? Kijk eens met de ogen van een vrouw naar je werkvloer of beter nog: laat eens een dagje een vrouw mee lopen. Zo kun je tot de ontdekking komen dat de bedrijfskleding te groot is voor vrouwen, dat er geen apart vrouwentoilet is, dat de kantine geen salades in het assortiment heeft of dat de naaktkalender beter afgeschaft kan worden.

Meer informatie?

Weten over wat UWV voor jou als werkgever kan betekenen? Bekijk oplossingen voor werkgevers.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl