Yentl werkt dankzij IPS-traject nu al drie jaar bij U-stal

Yentl (32) zit sinds haar 23e in de WIA en werkt nu drie jaar ‘met heel veel plezier’ bij fietsenstalling U-stal in Utrecht. Ze vond deze baan dankzij een IPS-traject. Bij IPS (Individuele Plaatsing en Steun) worden mensen met ernstige psychische aandoeningen die kunnen en willen werken geholpen om werk te vinden én te houden.

Drie jaar geleden spraken we Yentl ook al. Ze was toen net aan het werk als administratief medewerker op de personeels- en salarisadministratie van fietsenstalling U-stal in Utrecht. Ze heeft werk gevonden dankzij het IPS-traject waar ze aan mee deed. Hoe gaat het nu met Yentl?

 

Diagnose autisme

Yentl kreeg op haar achttiende een eetstoornis, gevolgd door een depressie. Bovendien werd zes jaar geleden bij haar de diagnose autisme gesteld. ‘Die constatering kwam, gek genoeg, als een opluchting. Ik wist eindelijk hoe ik veel problemen kon plaatsen. Tegelijk was het nogal een boodschap: autisme draag je een leven lang mee.’ Werken met autisme zou lastig worden, dacht ze. Toch gaf Yentl zich niet gewonnen. Ze begon bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk als begeleider van dementerende ouderen en wilde ‘dolgraag’ de stap naar betaald werk maken. Met toestemming van UWV begon ze aan het IPS-traject. 

 

Gericht zoeken naar werk

Yentl: ‘Er werd heel gericht naar mij gekeken: naar mijn kracht en naar mijn beperking. Vervolgens zocht mijn IPS-begeleider naar gepast werk. En daar hield het niet op. Mijn begeleider maakt ook deel uit van mijn GGZ-(behandel)team. Ook wordt mijn werkgever in het proces betrokken en zijn er geregeld gesprekken tussen mijn coach, mijn baas en mijzelf.’

 

Geen stress meer dankzij IPS-traject

Drie jaar later werkt Yentl nog steeds bij U-stal. ‘Ik heb een geweldige baan waarin ik me gelukkig voel. Met fijne collega’s die mijn problematiek kennen en daar rekening mee houden. Ik ga zelf vaak te hard. Ik werk heel fanatiek omdat het mij energie geeft, maar daardoor overschrijd ik mijn grenzen. Ik ben erg gevoelig voor prikkels die voor stress in mijn hoofd zorgen. Een jaar geleden moest ik daardoor gedeeltelijk ziek melden. Gelukkig ben ik weer op de weg terug. Ik werk nu tien uur per week. En binnenkort wordt dat 12 uur.’

Weten wat IPS precies inhoudt?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl