Een gat in je cv door ziekte? 5 tips om hiermee om te gaan

Als je na een periode van ziekte op zoek gaat naar werk en weer gaat solliciteren, zal de werkgever waarschijnlijk vragen naar het gat in je cv. Hoe zorg je ervoor dat je dat gesprek positief ingaat? En wat zet je op papier? Wij helpen je op weg met deze 5 tips.

1. Vermeld vrijwilligerswerk en andere activiteiten

Vrijwilligerswerk is ook werk! Als je tijdens je ziekteperiode vrijwilligerswerk deed of andere waardevolle activiteiten ondernam die laten zien dat je niet stil zat, vermeld deze dan op je cv. Zo maak je het gat in je cv kleiner. En je laat zien dat je betrokken en gemotiveerd bent.

 

2. Toon je competenties

Geef concrete voorbeelden van je vaardigheden en prestaties, bijvoorbeeld via de STARR-methode. Concrete voorbeelden laten je competenties en prestaties zien, bijvoorbeeld: ‘In een paar jaar tijd heb ik mijn bedrijf uitgebreid van 1 naar 4 bloemenzaken’ of ‘Binnen een jaar heb ik de omzet met 20% verhoogd’. Als je jouw competenties op deze manier benadrukt, verschuift de focus van werkgevers waarschijnlijk naar wat je wél kunt.

 

3. Overweeg een vaardigheden-cv

In plaats van een traditioneel cv met een tijdlijn, focus je met een vaardigheden-cv op je kwaliteiten, vaardigheden en prestaties. Ben je misschien betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse buurtfeest of begeleidde je in het verleden nieuwe collega’s? Deze vaardigheden kan je wellicht ook inzetten in je nieuwe functie.

 

4. Wees eerlijk en transparant

Een gat in je cv roept alleen vragen op als er geen duidelijke reden voor is. Leg dus tijdens het sollicitatiegesprek uit waarom je in die periode niet werkte en benadruk hoe je ervan hebt geleerd. Heb je een burn-out gehad? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat je leerde met je perfectionisme om te gaan. Ben je uitgevallen door hersenletsel? Dan ben je nu misschien beter bestand tegen stress en tegenslagen.

 

5. Benadruk de voordelen voor de werkgever

Wijs je (potentiële) werkgever op de voordelen en regelingen voor werkgevers bij het aannemen van iemand met een WIA- of Wajong-uitkering, als dit jouw situatie is. Benadruk hoe jij kunt bijdragen aan het bedrijf. Maak bijvoorbeeld gebruik van een financieel cv om alle financiële voordelen voor de werkgever overzichtelijk te presenteren.

En onthoud: werkgevers kunnen vooroordelen hebben, maar laat je daar niet door weerhouden. Het tonen van jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf kan werkgevers overtuigen om je een kans te geven. Wees overtuigd van wat je kunt en blijf gemotiveerd in je zoektocht naar werk.

Heb je meer tips nodig voor het opstellen van je cv?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl