Verbeteringen rond aanvraag voorzieningen UWV

Ronald van der Zijp

Een gebarentolk, orthopedisch schoeisel, jobcoaching, aangepast meubilair, (aangepast) vervoer, speciale software of een aanpassing van de werkplek. Bij UWV kun je terecht voor allerlei soorten voorzieningen. De aanvraag van hulpmiddelen voor op school of op het werk kan snel geregeld worden.

UWV werkt met gespecialiseerde voorzieningenteams. Elk kantoor heeft alle specifieke kennis over één of enkele voorzieningen in huis. Je aanvraag via uwv.nl komt direct binnen bij een UWV-medewerker die kennis heeft van de gevraagde voorziening.

 

Meer specialisme

‘Met onze specifieke kennis kunnen wij maatwerk leveren en snel een voorziening realiseren. Dat moet een lange wachttijd bij het wel of niet toekennen van een voorziening voorkomen’, vertelt manager Voorzieningen Ronald van Zijp. ‘Eerst zijn we in Utrecht gestart met het specialiseren van tolkvoorzieningen. Vertegenwoordigers van de dovenschappen en tolkeninstituten toonden zich hierover enthousiast.’

 

Meer bekendheid werkgevers

Deze werkwijze geeft ook ruimte om de bekendheid van voorzieningen onder werkgevers te vergroten. ‘Als voorbeeld noem ik vaak dat 60 tot 70% van de mensen die blind zijn niet werken, terwijl ze als werknemer van grote waarde kunnen zijn. Met de juiste voorzieningen op het gebied van werk, zoals een brailleleesregel of vergrotingssoftware, kunnen ze gewoon aan de slag.’

 

Nieuwe ontwikkelingen

UWV wil sneller kunnen inspelen op de veranderende vraag. Technische vernieuwingen volgen elkaar in rap tempo op. Zo komen er steeds meer slimme oplossingen voor in de auto. Ook de Segway-rolstoel wordt inmiddels ingezet als voorziening en het gebruik van exoskeletten groeit.

 

Sneller schakelen

Verschillende kantoren zijn nu speciaal ingericht voor het aanvragen van jobcoaching en loondispensatie, starterskredieten, vervoer-, werk- en onderwijsvoorzieningen. Ronald: ‘Met meer directe kennis van verschillende voorzieningen en dossierkennis van de aanvrager kunnen we sneller schakelen tussen de vraag naar en aanbod van de juiste voorziening. Daarbij is er nauw contact met de leveranciers van voorzieningen. Zo vergroten we ons vakmanschap en weten we nog beter waar we over praten.’

 

Privé tolktijd

Je kunt ook terecht bij UWV voor de aanvragen van tolkvoorzieningen voor privésituaties. Heb je buiten je school of werk wel eens een schrijf- of gebarentolk nodig? Bijvoorbeeld bij een huisartsbezoek, het bijwonen van een huwelijk of het maken van een uitstapje? Dan kun je hiervoor ook tolkuren aanvragen.

Voorzieningen aanvragen bij UWV?

Voorzieningen vraag je aan via uwv.nl. Is er verder onderzoek nodig naar een bepaalde voorziening die je aanvraagt? Dan neemt UWV contact met je op voor een afspraak thuis, op school of bij je werkgever.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl