Hulpmiddelen aanvragen bij UWV: Noortje kon hierdoor studeren

Als je hulpmiddelen (ook wel voorzieningen genoemd) nodig hebt voor je werk of opleiding, dan kun je vaak terecht bij UWV. Zo ook Noortje, zij kon door hulpmiddelen aanvragen bij UWV een studie volgen.

Foto van een vrouw die een voorziening van UWV heeft aangevraagd op werk.

Ook als je geen uitkering hebt of anderszins te maken hebt met UWV kun je in aanmerking komen voor de voorzieningen van UWV. Je kunt bij deze hulpmiddelen denken aan:

  • vervoer;
  • meubilair;
  • aangepaste schoenen;
  • een jobcoach;
  • een schrijf- of gebarentolk;
  • en meer.

 

Net als ieder ander studeren

Zelf heb ik gebruikgemaakt van de vervoersvoorziening om naar mijn opleiding te reizen. Ik heb deze voorziening altijd gekregen, omdat ik een elektrische rolstoel heb. Ik moest deze aanvraag wel ieder jaar opnieuw indienen, ook omdat ik 2 keer stage heb moeten lopen voor de opleiding. Het contact verliep vaak via de mail en bij UWV waren ze vaak erg begripvol. Ik vind het heel fijn dat ik van deze voorziening gebruik kon maken, omdat ik op deze manier net als ieder ander kon studeren. Daarnaast ben ik blij dat deze mogelijkheid er is als ik later de arbeidsmarkt opga.

 

Hulpmiddelen aanvragen bij UWV

Een voorziening kun je aanvragen via de website van UWV. Je moet hiervoor wel inloggen via DigiD. Je vult dan een vragenlijst in waarom je deze voorziening aanvraagt. In dit formulier wordt ook gevraagd om je medische gegevens.
Binnen 8 weken moet UWV een beslissing nemen over de voorziening die je aanvraagt.
Als het jou niet lukt om het aanvraagformulier via de computer in te dienen, dan kun je contact opnemen met UWV. Zij sturen je dan per post het aanvraagformulier op.

Als de aanvraag voor een voorziening in gang is gezet, stuurt UWV jou brieven over de aanvraag. Deze brieven kun je online bekijken via Mijn UWV. Mocht je de brieven toch per post willen ontvangen, dan moet je contact opnemen met UWV.

 

Wil je weten hoe jij een voorziening kan aanvragen bij UWV?

 

Voor hulpmiddelen geldt een drempelbedrag

Voor voorzieningen geldt wel een drempelbedrag. Alles wat lager is dan dit bedrag vergoedt UWV niet. Die voorzieningen moet je dan zelf aanschaffen. Per 1 januari 2023 is het drempelbedrag 165,18 euro. Heb je meerdere voorzieningen gekregen in één kalenderjaar en komen die samen boven het drempelbedrag uit? Dan vergoedt UWV het totale bedrag van de voorzieningen.
Als een voorziening minder kost dan 3.524,88 euro (inclusief reparatiekosten en onderhoud), dan is er naast een drempelbedrag voor een vergoeding, ook een drempelbedrag voor het lenen of krijgen van een voorziening.

 

‘Ik zou het mensen zeker aanraden om gebruik te maken van de voorzieningen van UWV als je deze nodig hebt’

 

Wat ik wel jammer vind, is dat je sommige voorzieningen weer moet inleveren als een contract eindigt. Want het missen van die ene voorziening kan je belemmeren in het vinden van een nieuwe baan. Maar ik zou het mensen zeker aanraden om gebruik te maken van de voorzieningen van UWV als je deze nodig hebt. En tegen mensen die zeggen dat wij – met een beperking –  alles krijgen, wil ik zeggen: we gebruiken geen hulpmiddelen voor de lol, maar omdat we deze nodig hebben.

 

 

Noortje van Lith

Over Noortje

Noortje van Lith is 25, heeft een lichamelijke beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong.

 

 

 

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl