Praktische info

Hoe kun je sociale media inzetten voor het online zoeken naar werk?

In een vorig artikel spraken we Gaby van Koningsveld, die na een lange zoektocht als starter op de arbeidsmarkt eindelijk een passende baan vond als projectmanager. Door bedrijven te zoeken op Google Maps had ze een manier gevonden om andere bedrijven in dezelfde branche en in een omgeving naar voorkeur te vinden. Dan hoefde je niet eindeloos te scrollen op vacaturesites. Maar er zijn nog meer manieren om werk dat bij jou past te vinden. Gaby heeft een aantal handige apps op een rij gezet.

‘Werk zoeken gebeurt steeds meer online. Gebruikmaken van vacaturesites en social media is zelfs niet meer weg te denken als je op zoek bent naar een baan. Goed om te weten is dat niet alleen LinkedIn, maar ook Facebook en Instagram steeds belangrijker worden voor het vinden van vacatures. Hieronder heb ik een aantal social media-kanalen en handige apps op een rij gezet die je kunnen helpen in je zoektocht naar werk.’

 

Vacatures zoeken via LinkedIn

LinkedIn heeft een apart onderdeel met vacatures waar je kunt zoeken. Je kan ook zoekmeldingen aanmaken voor trefwoorden, functies en branches die jou interesseren. Op die manier stuurt LinkedIn je regelmatig passende vacatures. Grote bedrijven hebben vaak een eigen LinkedIn-pagina met het onderdeel ‘carrières’. Hier vind je informatie over solliciteren en vacatures. En je kan groepen volgen, zoals vacaturegroepen of groepen rondom de branche waarin je wilt werken.

Meer weten over LinkedIn? Volg de webinars ‘Aan de slag met jouw LinkedIn-profiel’ en ‘Netwerken en solliciteren via LinkedIn’.

 

Actuele ontwikkelingen volgen via Facebook

Veel bedrijven zitten op Facebook. Door de bedrijven binnen de branche waarin je wilt werken te volgen, blijf je gemakkelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Soms hebben bedrijven een solliciteer-knop of een speciale ‘werken bij…’-pagina. Daar plaatsen ze vacatures en vertellen ze hoe het is om hier een baan te hebben.Hashtags zoeken op Twitter

Op Twitter vind je berichten met een hashtag. Dat is een hekje (#) met een zoekterm erachter. Vacatures zoeken op Twitter? Zoek op de hashtag #vacature in combinatie met een functie of plaatsnaam.

 

'Werken bij'-profielen op Instagram

Via Instagram kun je bedrijven volgen. Je krijgt op die manier een goed beeld van het bedrijf en mogelijke kansen. Net als bij Twitter kun je er zoeken op #vacature. En zoals op Facebook vind je op Instagram ook veel werken bij…’-paginas. Als je die term invult bij je zoekfunctie in Instagram, krijg je een alvast eerste indruk van het bedrijf en leer je de mensen al een beetje kennen.

 

Voor alle vacatures via social media geldt: controleer altijd of de vacature nog actueel is.

 

Inspiratie voor je cv via Pinterest

Deze app wordt over het algemeen niet gebruikt voor het vinden van werk, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Pinterest is namelijk een online prikbord waar je plaatjes op verzamelt. Je kunt verschillende borden maken om jouw favoriete afbeeldingen te verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld een bord maken met bedrijven en branches waar je graag wilt werken. Of maak een bord met cv’s die jij er goed uit vindt zien, zodat je daaruit inspiratie kan halen voor jouw cv.

Ga aan de slag met jouw cv en bekijk het webinar ‘Maak een creatief cv in Word’.

 

Ook handig: vacaturewebsites

Deze social media-kanalen hebben allemaal een app voor op je telefoon. Ook zijn er handige vacature-apps. Enkele voorbeelden:

  • Monsterboard Vacatures zoeken: Misschien ken je Monsterboard als vacaturesite, maar er is ook een app. Via deze app kun je handig zoeken en meldingen instellen.
  • Indeed: Ook handig als je werk in het buitenland zoekt. Je kunt zelfs op steden en branches zoeken.
  • Vacatures Zoeken: Op deze app kunt je exact invullen waar je naar op zoek bent. Zo krijg je alleen vacatures die écht bij jou passen.
  • Nationale Vacaturebank: Met 95.000 vacatures is dit één van de grootste Nederlandse vacaturebanken. Zorg dus dat je precies weet waar je naar op zoek bent. Hoe specifieker de zoekopdracht, hoe groter de kans is dat de vacature bij jou past.
  • Job Bird: Deze app staat bekend om het gemakkelijke gebruik. Via Job Bird zoek je in meerdere machines. Daarmee heb je een brede blik op de aangeboden vacatures.

 

Al deze apps zijn te vinden in de App Store of Google Play Store. Probeer ze uit, kijk welke manier het beste bij jou past en vind zo een passende baan!

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl