Interview

Voorkom uitval met gezond personeel

Een bekend probleem voor werkgevers: de kosten van ziek personeel. Hoe voorkomt u vermijdbaar uitval van personeel?

Vitale en gelukkige werknemers zorgen voor minder verzuim en meer productiviteit. Dat kunt u als werkgever makkelijk zelf realiseren, terwijl ook UWV vergoedingen biedt.

Omdat gezond personeel een organisatie succesvoller maakt, is het belangrijk dat u als werkgever een omgeving creëert die gezond en fit blijven stimuleert. Lukt dat, dan krijg u een sneeuwbaleffect. Het personeel ontwikkelt zich, voelt zich fysiek en mentaal gezonder en uw bedrijf profiteert mee. Het voorkomt ook uitval. Een fitte, gelukkige werknemer is bijvoorbeeld minder vatbaar voor een griepje, RSI- en rugklachten of langdurig verzuim vanwege psychische klachten. Toch toont recent onderzoek naar gezondheidsbeleid op de werkvloer aan dat de aandacht van Nederlandse werkgevers voor het welzijn van hun werknemers verslapt. Daardoor stijgt de kans op ziekte en verzuim. Onnodig, want een gezonde werkomgeving creëren kunt u als werkgever al met simpele kostenneutrale en laagdrempelige aanpassingen. Bovendien kunt u bij UWV sommige kosten vergoed krijgen.  

5 tips om uw personeel gezond te houden en uitval te voorkomen:

 

1. Wandelbila’s

U kunt bij een bilateraal overleg bijvoorbeeld weer in het benauwde hokje links achterin op de tweede verdieping gaan zitten, of u kiest ervoor wandelbila’s te doen binnen of buiten uw bedrijf. 

2. Vergoedingen UWV

Als u een werknemer in dienst neemt of hebt met een ziekte of handicap, dan kunt u bij UWV een vergoeding aanvragen als u kosten maakt voor aanpassingen aan de werkplek of voor hulpmiddelen. 

3. Online zelfhulp

Online hulp wint terrein. Dat kan een-op-een, maar de (zelfhulp)modules van Mirro maken de stap naar hulp nog laagdrempeliger. Voor u als werkgever interessant, mede omdat ze vergoed worden vanuit de verzekering. 

4. Begeleiding op afstand

Ook voor fysieke klachten blijkt dat als de stap naar hulp nog laagdrempeliger is, werknemers eerder aan de bel trekken. Een belletje of e-mail naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut biedt dan uitkomst. 

5. Benut talenten

Gezondheidsbeleid op de werkvloer gaat verder dan een deskbike of online psycholoog, het is ook talenten benutten. Realiseert u als werkgever dat de werkvloer een plek is waar werknemers willen ervaren dat ze een betere versie van zichzelf kunnen worden.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl