Vacatures vervullen via een proefplaatsing

Voor u als werkgever kan een proefplaatsing een aantrekkelijke methode zijn om te kijken of een werkzoekende met een uitkering geschikt is voor een functie bij uw organisatie. Tijdens een periode van twee maanden beoordeelt u of de kandidaat inderdaad geschikt is voor het werk. U betaalt nog geen loon, want de (kandidaat)-werknemer behoudt tijdens de proefplaatsing de uitkering. Zo kunnen beide partijen kijken of de match werkt.
Corona of niet, de arbeidsmarkt is nog steeds krap en in sommige sectoren kunnen ondernemers niet altijd de mensen vinden die ze willen. Dan is het zaak om verder te kijken. Bijvoorbeeld naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waar u als werkgever misschien niet in eerste instantie aan had gedacht.
Oudere werkzoekenden hebben veel ervaring
Dat werkgevers in eerste instantie niet direct denken aan werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt komt doordat men snel denkt aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, vermoedt Luc Verhaak, beleidsmedewerker bij UWV. ‘Maar de grootste groep mensen met een uitkering zijn WW’ers, onder wie ouderen die helemaal gezond van lijf en leden zijn. Maar als ouderen werkloos worden zijn ze opeens moeilijk plaatsbaar. Ze zouden niet flexibel en duur zijn. Daarbij worden de kwaliteiten van deze groep over het hoofd gezien: ze kunnen veel, hebben veel ervaring en zijn zeer gemotiveerd.’
Heel goede werknemers
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak heel goede werknemers, zegt Verhaak. ‘Maar werkgevers zijn vaak een beetje huiverig om met deze kandidaten in zee te gaan. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat een kandidaat met een WIA-uitkering vaak ziek zal zijn en dat zij voor de kosten moeten opdraaien. Maar in de praktijk is dit helemaal niet het geval.’ Om werkgevers de gelegenheid te geven om hierachter te komen, is de proefplaatsing in het leven geroepen. Het is een aantrekkelijke methode om in twee maanden tijd de kwaliteiten van een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt te testen en eventuele vooroordelen weg te nemen. Groot voordeel voor de werkgever is dat hij geen loon hoeft te betalen, omdat UWV gedurende de proefperiode de uitkering van de werknemer doorbetaalt. Daar staat onder meer tegenover dat de werkgever de intentie moet hebben om de kandidaat na afloop van de proefplaatsing een dienstverband van minstens een half jaar aan te bieden.
Andere regelingen
Proefplaatsing is slechts een van de manieren om de drempel voor werkgevers te verlagen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Er zijn vele andere, zegt Verhaak: ‘Wajongers hebben vaker begeleiding nodig, zoals een door UWV betaalde jobcoach voor enkele uren per week. Ook kan de werkgever loondispensatie voor hen krijgen. Dan is er bijvoorbeeld ook nog de no risk-polis: als een Wajonger ziek wordt, ontvangt de werkgever looncompensatie.’
Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van regelingen voor werkgevers met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl