Hoogopgeleid personeel met een arbeidsbeperking

Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) helpt hoogopgeleide jongeren met een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan werk. Zij kunnen bedrijven helpen aan de banenafspraak te voldoen. Nadya van der Sluis (33, Wajong) heeft op deze manier een vaste aanstelling als jurist bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst gekregen. De samenwerking met SWOM, IND en UWV levert voor alle partijen het beste resultaat.

 

Stichting Studeren & Werken op Maat, een samenwerkingspartner van UWV, begeleidt hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking naar een eerste baan, traineeship of stage. De stichting werkt met een team van ervaren psychologen, pedagogen, sociologen en ervaringsdeskundigen. Vanuit hier start de persoonlijke begeleiding met trainingen op maat. Zo’n 200 jonge talenten worden jaarlijks succesvol begeleid naar een reguliere, betaalde baan. Waaronder Nadya, een meester in de rechten. Nadya heeft een bipolaire, oftewel een manisch-depressieve stoornis. Zelf noemt ze het vaak een emotionele achtbaan: ‘De ene keer sta ik met mijn handen in de lucht te genieten van de rit, terwijl ik het andere moment vol angst de stang van mijn stoel vasthoud.’

 

Kans grijpen

De eerste kans op een baan greep ze met beide handen aan: een functie op mbo-niveau als juridisch ondersteuner bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Na een jaar durfde ze voor een hogere functie te gaan. Nu is ze verweerschrijver en heeft ze een contract voor onbepaalde tijd gekregen.

Mariëlle Hermans werkt als adviseur bij HR en is sinds 2011 portefeuillehouder op dit dossier: ‘De IND zet zich graag in om mensen in deze doelgroep aan te nemen.’ Volgens Mariëlle was de keuze voor Nadya simpel: 'Ze had een goed cv, en als IND wilden wij meer mensen uit deze doelgroep aannemen. Met de combinatie van de wettelijke taakstelling en de begeleiding van SWOM was de keuze snel gemaakt. IND is ook heel betrokken en zorgt dat Nadya de ruimte krijgt om delen van haar werk naar eigen inzicht in te vullen'.

 

Sterke ontwikkeling

Nadya onderschrijft dit zelf ook: ‘Mijn werkgever is flexibel en begripvol. Ik heb een rustige werkomgeving en inspraak in het aantal werkuren. Ik ben begonnen met 18 uur en werk nu 24 uur per week.’ SWOM blijft, ook nu ze een baan heeft, nauw betrokken. ‘Dit helpt mij om mijzelf verder te ontwikkelen en stabiel te kunnen blijven functioneren in mijn werk.’ Elke 2 weken heeft ze een gesprek met haar jobcoach, die ook maandelijks aanschuift bij het overleg met haar leidinggevende.

 

Samenwerking met UWV

Marjolijn Berend, landelijk adviseur Werkgeversdiensten bij UWV, vertelt over de samenwerking tussen UWV en SWOM: 'Wij werken al ruim 5 jaar samen met Stichting Studeren & Werken op Maat. Vanuit deze succesvolle samenwerking zijn sinds 2014 ieder jaar tientallen Wajongers gestart in hun eerste echte baan bij de Rijksoverheid, het onderwijs, de lokale overheid of semioverheid. Wilt u meer weten over deze samenwerking? Mail dan naar marjolijn.berend@uwv.nl.'

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl