Interview

Thijs zijn zelfvertrouwen groeide bij restaurant Onze Kerk

Thijs (39) woont begeleid zelfstandig in Oosterhout. Hij heeft autisme en krijgt een Wajong-uitkering. Nadat hij 15 jaar lang in de keuken van een verzorgingstehuis en bij Happy Tosti werkte, maakte hij 3 jaar geleden de overstap naar restaurant Onze Kerk. Hier werkt hij nog steeds met veel plezier.

De tweede man van chef Jozef

Restaurant Onze Kerk in het Brabantse dorp Hooge Zwaluwe is een plek voor iedereen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals Thijs. Onder begeleiding van interne jobcoach Nicole Weterings, helpt Thijs chef-kok Jozef in de keuken als tweede man. Thijs vertelt: ‘Ik vond het altijd al leuk om met eten bezig te zijn. Thuis kook ik ook veel. Via iemand die ‘ons pap’ kent ben ik bij dit restaurant terechtgekomen. Hier help ik 3 dagen per week in de keuken.’

 

De werkzaamheden van een keukenhulp

‘Ik help Jozef bij het bereiden van de lunch en maak de gerechten aan de koude kant. De warme gerechten maken de koks zelf. Ik maak bijvoorbeeld salades, toast met champignons en twaalfuurtjes. Maar ik mag ook etenswaren snijden zoals ham, kaas en carpaccio. Als ik ‘s ochtends binnenkom heeft chef Jozef al een briefje voor mij klaargelegd waarop staat wat ik die dag mag doen. Dat zijn eigenlijk altijd taken in de keuken. Als er mensen ziek zijn, help ik soms ook mee in de afwaskeuken. Dat vind ik minder leuk maar het hoort erbij, dus dat doe ik zonder te klagen.’

Een jobcoach is een van de voorzieningen waarmee UWV je kan helpen als je werkt.

Thijs aan het werk

Het werk in restaurant Onze Kerk geeft meer zelfvertrouwen

Thijs vindt het ontzettend leuk om bij restaurant Onze Kerk te werken. Het werk is ook goed voor zijn zelfvertrouwen. ‘Ik voel me hier prettig en kan steeds beter aan mijn collega’s aangeven wat ik fijn vind en wat niet. Als ik me ergens zorgen over maak of als ik iets niet helemaal begrijp, helpt Nicole mij. Soms weet ik bijvoorbeeld niet zeker of ik in een maand wel genoeg uren maak of vraag ik me af of ik nog genoeg vakantie-uren heb. Nicole houdt het voor mij bij en kan mij dat vertellen. In het begin hielp ze mij wat vaker, nu alleen als het echt nodig is.’

 

‘Ik heb best veel dingen bijgeleerd over koken. Carpaccio snijden kan ik nu als één van de besten'

Een fijne leerschool: elke dag beter worden in je werk

Thijs voelt zich niet alleen fijn in restaurant Onze Kerk, maar heeft er ook veel geleerd. ‘Toen ik hier net kwam werken, was ik wat slordiger’ , vertelt hij. ‘Nu doe ik dingen veel netter. Ook heb ik best veel dingen geleerd over koken. Bijvoorbeeld hoe je een lekkere dressing maakt voor salades en hoe je carpaccio snijdt. Dat kon ik eerst nog niet. En nu vinden ze hier dat ik als een van de besten carpaccio kan snijden! Ik vind Onze Kerk een hele mooie en bijzondere werkplek. Maar weinig kerken zijn zo mooi behouden gebleven nadat ze een restaurant werden. Ik zit hier heel goed op mijn plek en hoop dat ik hier nog lang kan blijven werken.’

 

Jobcoach Nicole ziet Thijs groeien bij restaurant Onze Kerk

Toen Thijs bij restaurant Onze Kerk aan de slag ging, kreeg hij hulp van UWV. Via loonwaardebepaling werd er een reële inschatting gemaakt van zijn arbeidsprestaties en ook werd er gezorgd voor financiële ondersteuning voor interne jobcoach Nicole.

 

Waar is de loonwaardebepaling voor?

UWV kan een loonwaardebepaling uitvoeren als een werkgever loonkostensubsidie heeft (aangevraagd). Deze subsidie vergoedt voor de werkgever het verschil tussen loonwaarde en minimumloon. Om erachter te komen of de loonwaarde lager is dan het minimumloon, is de loonwaardebepaling nodig. Meer over loonwaardebepaling >

 

Merkbare persoonlijke groei

In de 3 jaar dat Thijs bij Onze Kerk werkt, heeft Nicole hem zien groeien. ‘Ik ben trots op de ontwikkeling die Thijs heeft doorgemaakt, zeker als je kijkt naar zijn zelfvertrouwen. Hij durft steeds vaker op eigen initiatief werkzaamheden die hem bekend zijn op te pakken. En als er ergens extra ondersteuning wordt gevraagd, biedt hij zich vaak aan. Dingen die hij lastig vindt, maakt Thijs sneller bespreekbaar en ook is hij weerbaarder geworden. In het begin vond hij tips en verbeterpunten moeilijk te incasseren en beïnvloedden ze al snel zijn werk. Nu is dat niet meer zo. Het zelfvertrouwen van Thijs is echt enorm gegroeid.’

Niet alleen Thijs is gelukkig bij Restaurant Onze Kerk

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over