‘Re-integratie is een kans om jezelf opnieuw uit te vinden’

Nadia van den Heuvel (40) is eigenaar van multimediabedrijf Ictoria én bedrijf Xtoria: een plek waar mensen met een beperking zich kunnen ontwikkelen en door kunnen stromen naar andere bedrijven. Deze keer vertelt Nadia over de impact van re-integratie en hoe Xtoria het traject inricht om collega’s de beste versie van zichzelf te laten worden.

Woorden als ‘re-integratie’, ‘Werkfit maken’ en ‘Naar werk traject’, roepen soms vragen op. Wat is het allemaal  precies? Even een korte uitleg:

 

Re-integratie

Volgens de definitie is re-integratie het terugbrengen van door ziekte uitgevallen werknemers in het arbeidsproces (bron: encyclo). Er zijn verschillende manier om een re-integratieplan op te stellen, zodat je middels een traject weer aan het werk kan.

 

Werkfit maken traject

Een van die trajecten is Werkfit maken. Dit traject is bedoeld voor mensen die een lange tijd niet aan het werk zijn geweest. Je wordt dan klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Meer over het Werkfit maken traject >

 

Naar werk traject

Een ander traject is het Naar werk traject. Dit traject heeft als doel werk te vinden dat bij jou past, met focus op de dingen die je kan. Dit kan een opvolging zijn van een Werkfit maken traject als je klaar bent om te solliciteren. Meer over het Naar werk traject >

 

Re-integratie is doorgroeien naar de volgende versie van jezelf

Wat ons betreft is re-integratie een kans om jezelf opnieuw uit te vinden. Voor zowel als mens en als professional. Je groeit door naar de volgende versie van jezelf. Daarom noemen we het geen ‘kans plek’ meer, maar een ‘groei plek’. Een plek waar jij en vele andere de kans krijgen om te groeien naar de volgende versie van jezelf.

 

5 stappen om door te groeien

Velen gingen je voor, zo is een collega doorgegroeid van keukenhulp naar grafisch vormgever. Dat gebeurde in deze 5 stappen: 

  1. Inventariseren: In beeld brengen wat je leuk vindt versus waar je goed in bent. Dit doen we niet door te praten, maar door écht in actie te komen.   
  2. Accepteren: Genieten waar je goed in bent. Balen van wat je moet loslaten. Dit doen wij op een unieke manier met onze ‘baalbriefjes’, die je dan samen met een collega voor het pand in de fik mag steken. We gebruiken daarvoor speciale pot.
  3. Produceren : Werken vanuit je talent. En daadwerkelijk daar iets mee opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een leuk blog, het nadenken over een strategie waarover je hebt geleerd tijdens het gamen etc. 
  4. Leren: Welke training/opleiding brengt jou in combinatie met jouw talent verder en heeft ook marktwaarde?
  5. Excelleren: Op zoek gaan naar een passende werkgever. Dit is bij de Ictoria kansplek bijna altijd van toepassing. Nu kan je op weg naar een zelfstandige toekomst.

 

Er zijn veel woorden voor nodig om dit proces tot in de details uit te leggen. Daarnaast zijn de stappen nooit hetzelfde, want iedereen is anders. Onze verschillen maken ons immers sterk, door aanvullend op elkaar te zijn kom je altijd verder. Als je in een voetbalteam alleen maar keepers zou hebben, wordt er ook niet gescoord. 

 

Tips om van jouw (toekomstige) werkplek jouw ‘groei plek’ te maken

Het kan best lastig zijn als je op de werkvloer je verhaal vaak moet vertellen, omdat mensen het niet altijd in 1 keer snappen. Het zou zonde zijn als dat jouw groei tegenhoudt. Met deze tips maak je het jezelf iets makkelijker op jouw (toekomstige) werkplek:

 

Tip 1. Maak een lijstje met 3 dingen die voor jou belangrijk zijn. 

Bijvoorbeeld: graag op woensdagmiddag vrij, want dan ga ik naar de fysiotherapie. 

 

Tip 2. Geef aan waar je hulp bij nodig hebt.

Let op: breng je informatie gedoseerd. Kan je bijvoorbeeld niet met servies van de trap af lopen? Geef dit dan duidelijk aan en vertel het niet tussen neus en lippen door. Zo werk je aan de verwachting en het begrip van je collega’s.

 

Tip 3: Kijk naar je werktijden als dit jou helpt om dingen voor elkaar te krijgen.

Voorbeeld: spreek werkdagen af van bijvoorbeeld 6 uur per dag. Zo kun je andere zaken in jouw leven goed organiseren, zodat je niet steeds vrij hoeft te vragen voor je wekelijkse fysiotherapie, ziekenhuisbezoek of andere afspraken. Als je dit goed verdeeld, heb je ook nog wat aan je weekend. 

 

Ictoria en Xtoria

Doorontwikkelen is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mijn mensen en Ictoria. Omdat het voor velen niet altijd duidelijk was dat wij zowel een multimediabedrijf als een bedrijf zijn waar je een groeiplek kunt bemachtigen, hebben we besloten om het te splitsen in: Ictoria en Xtoria. Ictoria is het multimediabedrijf en bij Xtoria leggen we de focus volledig op het begeleiden van personen naar de beste versie van zichzelf. Op deze manier kunnen we alle tijd in jou en nieuwe collega’s kunnen steken.

Sta jij aan de start van een re-integratietraject?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl