Dean (29) werd aangesproken op een banenmarkt door een jobcoach. Daar werd hij in contact gebracht met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na het eerste sollicitatiegesprek was Dean gelijk enthousiast. Nu werkt Dean daar als steward.
Wat is inclusiviteit en wat betekent het voor jou?
‘Een inclusieve werkvloer is een plek waar je ook met een WIA- of Wajong-uitkering welkom bent. Vaak lopen mensen met een fysieke - of psychische arbeidsbeperking tegen belemmeringen of vooroordelen aan. Werkgevers vrezen bijvoorbeeld dat zo’n werknemer extra tijd kost omdat in sommige gevallen extra begeleiding of praktische aanpassingen nodig zijn.
UWV heeft verschillende voorzieningen om werkgevers daarin tegemoet te komen. Zo krijg je als werknemer met een beperking een eerlijke(re) kans op de arbeidsmarkt. Stichtingen als SWOM (Studeren en Werken op Maat) kunnen je daarnaast helpen met het vinden van een baan bij een bedrijf of organisatie die daar voor open staat. Een coach kan daarbij bemiddelen en helpen bij het solliciteren. Zo kun je ook met een WIA- of Wajong-uitkering je talenten benutten en jouw steentje bijdragen.’
Kans om te groeien
‘Als steward ben ik een beetje een manusje van alles. Mijn werk verschilt per dag en per event. De ene keer ben ik druk met examenceremonies en -uitreikingen, de andere dag scan ik documenten in voor docenten of maak ik ruimtes in orde voor de gasten. Omdat mijn werkgever redelijk snel ontdekte dat ik vrij creatief ben, mocht ik ook meer creatief werk doen. Het leukst vind ik bijvoorbeeld om de ‘who is who’-boekjes te ontwerpen en om plattegronden voor studenten te verduidelijken. Ik krijg hier volop de kans om verder te groeien in de dingen die ik leuk vind. Ik heb ook een DTP-cursus aangeboden gekregen om daar nog sterker in te worden.
Tijdens de sollicitatie al enthousiast
‘Ik kwam op de universiteit dankzij de banenmarkt van UWV. Daarvoor heb ik een tijdje vrijwilligerswerk gedaan. Een jobcoach van UWV zag me staan voor het bord met verschillende banen en plukte me daar weg. Hij kende een aantal banen die niet op het bord stonden, waaronder bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Omdat ik een tijd lang niet had gewerkt, vond ik het best eng. De jobcoach legde vooraf grondig uit wat ik kon verwachten en hoe ik het solliciteren het beste aan kon pakken. De Erasmus Universiteit was al tijdens de sollicitatie erg enthousiast, wat mij een hoop rust gaf.
Mijn leven voor deze baan was eentonig. Ik had totaal geen ritme omdat ik weinig dingen had om de dag mee te vullen. Omdat ik wist dat ik meer kon, voelde ik me soms nutteloos. Dit werk heeft me meer stabiliteit gebracht. Ik heb nu meer ritme, dagelijks sociaal contact en voel me nuttig omdat ik werk doe waarmee ik anderen blij kan maken. In het begin was het spannend omdat ik niet gewend was zoveel te communiceren in een werkomgeving. Nu leer ik hoe ik met verschillende mensen om moet gaan.’
Begin met vrijwilligerswerk
‘Mijn tip voor iedereen die ook aan de slag wil, is om te beginnen met vrijwilligerswerk. Je zit dan niet meteen vast aan een contract. Het is geen minderwaardig werk, maar het voelt wel makkelijker om weg te gaan als het je toch niet ligt. Het is ook een fijne manier om ervaring op te doen in verschillende sectoren. Mijn ervaring als vrijwilliger, heeft me mede aan deze baan geholpen.’
Lees hier het verhaal van collega Simone en lees waarom de Erasmus universiteit verkozen is tot meest inclusieve werkgever.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl