Wajongers Daan, Vincent en Tim werken bij Matz Carwash

Bij Matz Carwash in Deventer en Zutphen werken bijna alleen maar Wajongers. Daan, Vincent en Tim hebben het er erg naar hun zin. Ze vertellen hoe hun leven is veranderd door hun werk bij de wasstraat. 

Het moment van Daan Bos (30): ‘De dag dat ik Matz ging bellen’

‘Voor mij was het een grote doorbraak toen ik besloot zelf Matz Carwash te bellen om te vragen of ze werk voor me hadden. Dat was me vroeger nog nooit gelukt. Ik heb hiervoor altijd hulp gehad bij het vinden van werk. Ik vind het lastig open te zijn en tegenslagen komen hard bij mij binnen – ook omdat ik ADD en autisme heb. Ik heb eerder in een wasstraat gewerkt, maar werd ontslagen omdat ik af en toe niet kwam opdagen. Dat ontslag was ook een grote tegenslag. Maar het werk vond ik leuk. Eigenaar Martin van Matz en mijn collega’s zorgen voor een fijne werksfeer. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik leer hier om valkuilen te herkennen en er niet meer in te vallen.

Het moment van Vincent Post (37): ‘De eerlijkheid tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek’

‘Ik zat vroeger op het speciaal onderwijs. Een leraar zei over mij: “Jij denkt met een omweg.” Het gaat bij mij inderdaad allemaal wat langzamer, maar uiteindelijk kom ik er wel. Ik ben hier helemaal thuis. Het voelt niet als werk, het is meer een soort familie die ik iedere dag zie. Iedereen kan hier zijn wie hij is en hoeft zich nergens voor te schamen. Dat deed ik ook niet toen ik hier op sollicitatiegesprek kwam. Ik ben eerlijk geweest: ik zat in een donkere periode. Ik had geen werk meer, mijn moeder was overleden en ik was gescheiden. Daardoor moest ik weer bij mijn vader gaan wonen. Martin keek door mijn problemen heen. Hij zag wat in mij. Ik werk hier nu twee jaar en heb me steeds meer ontwikkeld. In die donkere periode vóór Matz had ik het geluk dat ik een jobcoach had. Hij zei: “Ga eens bij Matz Carwash kijken. Volgens mij is het wat voor jou.” Dat eerste sollicitatiegesprek was achteraf gezien een belangrijk moment in mijn leven.”

Het moment van Tim Jansen (30): ‘De bijzondere band met Martin’

‘Sinds mijn moeder is overleden, ben ik veranderd. Mijn vader en stiefvader zijn ook al overleden en daardoor sta ik er nu alleen voor. Ik besefte dat ik nu alles zelf moet regelen en ik denk nu veel meer aan mijn toekomst. Vroeger wilde ik niet werken. Ik meldde me vaak ziek of kwam niet opdagen. Bij Matz Carwash meld ik me alleen ziek als het echt nodig is. Ik werk hier nu bijna zes jaar. De werkzaamheden zijn niet zo moeilijk en ik vind het heel leuk. Dat komt ook omdat ik zo’n goeie band heb met Martin, de eigenaar. Sinds zijn eigen vader is overleden zijn we naar elkaar toegegroeid. Als ik met problemen in mijn hoofd zit, ga ik naar hem toe. Dat helpt. Martin is een soort vader voor me en ik durf gerust te zeggen dat ik van hem hou. Hij geeft mij de kracht om door te gaan.’

De bekendste wasstraat van Nederland

Zo kun je Matz Carwash uit Deventer wel noemen. En dat heeft allemaal te maken met de documentaireserie De Wasstraat, die de NPO begin 2020 uitzond. De medewerkers van Matz Carwash hebben vrijwel allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Of, zoals eigenaar Martin Kniest het liever noemt: een overbrugbare afstand.

Martin zet zich graag in voor mensen die het in de maatschappij wat minder makkelijk hebben. ‘Ze zijn enorm enthousiast en hebben een drive waar een reguliere werknemer nog wat van kan leren,’ zegt hij. ‘Als we om een of andere reden een dag gesloten zijn, vinden ze het heel vervelend dat ze niet kunnen werken. Motivatie is dan ook het enige vereiste om bij ons aan de slag te kunnen gaan.’ Martin geeft zijn medewerkers geen speciale behandeling. ‘Ze zijn werknemers. Punt. Maar wat je met deze groep wel moet doen is duidelijke kaders stellen: zeggen wat jij van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. 

 

Wil je weten welke tips Martin Kniest en zijn collega's hebben om van jouw baan een succes te maken? Lees het hier.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl