Thuisstudie doen en jezelf ontwikkelen? Denk eens aan het STAP-budget

Met behulp van het STAP-budget kan je zelf de regie over je eigen carrière nemen. Student Noortje volgt zelf een thuisstudie en vertelt hoe waardevol dat voor haar is.

Let op! De STAP-regeling stopt na 2023. Bezoek voor de meest actuele informatie de STAP-website.

Foto van een vrouw die een thuisstudie doet. Ze heeft hiervoor het STAP-budget aangevraagd.

In juli 2018 was ik klaar met mijn opleiding Juridische Dienstverlening op het mbo. Ik wist dat ik verder wilde studeren op het hbo, ik wilde namelijk graag Rechten studeren in Tilburg. Ik heb daar ook een intake gedaan en de introductiedag meegemaakt. Toch overviel mij na de introductiedag het gevoel, wil ik dit wel? Elke dag lang reizen en veel moeite doen om alles goed bij te houden. Na een week nadenken wist ik het antwoord, ‘als ik dit ga doen word ik diepongelukkig van alle stress en de lange dagen. Als ik voor mezelf wil kiezen moet ik dit niet doen. En ik heb voor mezelf gekozen.

 

Op eigen tempo studeren

Na even een paar maanden rust ben ik gaan oriënteren op thuisstudies. Voor mij was het belangrijk dat ik examens op de computer kon doen en dat ik tijdverlenging kon krijgen, want vanwege mijn spasticiteit kan ik minder snel typen dan een gemiddelde persoon. Dit heb ik allemaal nagevraagd en toen kwam ik uit bij de Nationale Handelsacademie (NHA). Ik doe een thuisstudie bestuursrecht op hbo-niveau. Dit bevalt prima, ik lever een keer in de zoveel tijd iets in bij mijn online docent en ik kan, waar nodig, een aantal vragen stellen als ik iets niet weet. Dit is voor mij ideaal omdat ik zo op mijn eigen tempo kan studeren.

 

STAP-budget aanvragen voor je (thuis)studie

In januari 2022 heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen, met dit budget hoopt de overheid dat mensen hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Het STAP-budget is een budget van 1.000 euro van de overheid.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor het STAP-budget, zo moet je tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd zijn en je mag geen andere tegemoetkoming ontvangen. Denk dan aan studiefinanciering, tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen, de lerarenbeurs of andere publieke financiering van onderwijs. Je kan in aanmerking komen voor het STAP-budget als je in loondienst bent, ondernemer bent of geen werk hebt.

 

Plek op arbeidsmarkt verbeteren

Ik vind het oneerlijk dat iedereen er gebruik van maken, ook mensen die het makkelijk zelf kunnen betalen. Hiermee nemen ze misschien wel de plek in van iemand die het niet zelf kan betalen, waardoor hun plek op de arbeidsmarkt niet wordt verbeterd. Het zou beter zijn als hiervoor een inkomensgrens geldt. Dan maken mensen met een lager inkomen ook meer kans.

 

‘Ik vind het oneerlijk dat iedereen er gebruik van maken, ook mensen die het makkelijk zelf kunnen betalen.’

 

De volgende ronde voor het aanvragen van het STAP-budget is op maandag 28 februari 2023 om 10.00 uur. Je moet je eerst inschrijven bij een opleiding, want alleen dan krijg je een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kan je je STAP-budget aanvragen op 28 februari 2023. Wees er wel snel bij, want op is op.

Of de opleiding die je wil volgen in aanmerking komt voor het STAP-budget zie je op de website van jouw thuisstudie aanbieder. Vaak zie je dan een tekst erbij ‘Mogelijk met STAP-budget'. De meeste opleidingen zijn minder dan 1.000 euro en dus gratis. Is je opleiding wel duurder dan 1.000 euro, dan moet je de rest zelf bijleggen.

Ik wens je veel leerplezier en hoop dat je een goede keuze kan maken!

 

Weten of jij met het STAP-budget een opleiding kunt volgen?

Noortje van Lith

Over Noortje

Noortje van Lith is 25, heeft een lichamelijke beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong.

 

 

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over