Noortje legt uit hoe je kunt besparen door de energietoeslag aan te vragen

Duizenden huishoudens hebben het nog niet aangevraagd, maar hebben er wel recht op: de energietoeslag. Blogger Noortje legt uit hoe je deze kan aanvragen en zo geld kunt besparen op je energierekening.

Foto van een vrouw die bezig is met haar financiën. Ze gaat de energietoeslag aanvragen.

Voor mensen met een handicap is het lastiger om energie te besparen en daarom juist extra belangrijk te weten hoe besparen kan. Zij maken door hun aandoening vaker gebruik van elektriciteit omdat zij bijvoorbeeld gebruik maken van een elektrische rolstoel, beademingsapparatuur en automatische deuropeners. Daarnaast is vaak zo dat deze mensen zichzelf minder goed warm kunnen houden, omdat ze minder goed kunnen bewegen. Kou kan er dan voor zorgen dat ze meer pijn krijgen. Vaak hebben deze mensen ook een lager inkomen, waardoor ze al ontzettend veel hebben moeten besparen op allerlei dingen. Om dan met de huidige energiecrisis ook nog eens te besparen op gas en elektriciteit zal dus vaak niet eens meer gaan.

 

Energietoeslag aanvragen

Voor hen is het extra belangrijk dat zij bij de gemeente aankloppen voor de energietoeslag. Deze energietoeslag bedraagt in totaal €1.300 euro. Om in aanmerking te komen voor deze toeslag moet je een inkomen hebben van onder de 120% van het sociaal minimum. Dat is een bedrag van €1322,18 netto per maand voor alleenstaanden en alleenstaande ouders, en €1.871,50 euro netto als je samenwonend bent.

Neem altijd contact op met een inkomensconsulent van de gemeente waar je woont om dit te bespreken. Als je een uitkering vanuit UWV hebt, heb je namelijk ook recht op een inkomensconsulent van de gemeente.

 

‘Voor mensen met een handicap is het lastiger om energie te besparen en daarom juist extra belangrijk te weten hoe besparen kan.

 

Studenten kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming

Als je student bent kom je helaas niet in aanmerking voor de energietoeslag van €1.300 euro. Studenten die in de knel komen door hoge energiekosten kunnen wel een tegemoetkoming aanvragen, dan moeten studenten wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals: Minimaal 21 jaar zijn, de Nederlandse nationaliteit hebben, het energiecontract moet op je eigen naam staan en je inkomen moet minder zijn dan 1.310,05 voor een alleenstaande. Gemeenten kunnen extra voorwaarden stellen, het is dus aan de gemeente of zij de tegemoetkoming toekennen.

Ik denk dat de compensatie niet voor iedereen genoeg zal zijn, zeker niet als je een groot verbruik hebt door hulpmiddelen zoals ik eerder al beschreef. Daarbij is het voor veel mensen kiezen voor kou en pijn of hogere energiekosten en dat is echt ontzettend wrang. We weten allemaal dat het kabinet niet iedereen kan compenseren. Maar er zou wel gekeken mogen worden wel echt compensatie aan de mensen die het echt niet kunnen betalen en niet aan mensen die het wél makkelijk kunnen betalen.

 

Weten of jij in aanmerking komt voor de energietoeslag?

Onderzoek of je in aanmerking komt voor de energietoeslag of neem direct contact op met je gemeente.

 

 

Noortje van Lith

Over Noortje

Noortje van Lith is 25, heeft een lichamelijke beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong.

 

 

 

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl