Heb je recht op toeslag van UWV? Leeftijd medebewoner verhoogd

Vanaf 1 januari 2023 telt een medebewoner pas vanaf 27 jaar mee voor het vaststellen van je leefsituatie voor een toeslag van UWV. Dit was 21 jaar. Bij het vaststellen van je leefsituatie bekijken wij namelijk of je een medebewoner hebt.

Beeld van een vrouw die kijkt uit het keukenraam. Je ziet een medebewoner op de achtergrond.

Je krijgt misschien een hogere toeslag

Door deze wijziging kan je misschien een hogere toeslag van UWV krijgen. Wij stellen je leefsituatie vanaf 1 januari 2023 vast als alleenstaand. En niet meer als alleenstaand-woningdeler.

 

Ontvang je al een toeslag van UWV?

Je krijgt een brief als je nu al een toeslag van ons ontvangt, dan berekenen wij de hoogte van je toeslag opnieuw. Dit kan enkele maanden duren. Dit komt omdat wij de toeslagen van een grote groep mensen opnieuw gaan berekenen. Je krijgt hierover van ons een brief. Wij betalen je het verschil tussen de oude en de herziene toeslag met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

 

Denk je in aanmerking te komen voor een toeslag van UWV?

Met 1 of meer medebewoners of thuiswonende kinderen in de leeftijd van 21 tot en met 26 jaar kan je misschien een toeslag krijgen. Je inkomsten moeten dan lager zijn dan het sociaal minimum dat voor jou geldt.

 

Wil je meer weten over toeslagen van UWV?

Op de website van UWV vind je hoe je toeslagen kan aanvragen.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl