Energietoeslag voor lage inkomens: zo vraag je het aan

De energietoeslag is door de overheid in het leven geroepen om huishoudens met een laag inkomen financieel te ondersteunen bij de sterk gestegen energierekening. Wie kunnen de toeslag precies aanvragen en hoe gaat het in zijn werk?

Foto van een vrouw die een kostenberekening maakt.

Sociaal minimum

De toeslag bedraagt 800 euro en is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Huishoudens die recht op hebben de energietoeslag, mogen deze houden. Er vindt achteraf geen verrekening plaats. De toeslag valt onder de bijzondere bijstand, is een gift en telt niet mee als inkomen voor de Belastingdienst.

 

Toeslag aanvragen bij de gemeente

Mensen met een uitkering van de gemeente ontvangen de toeslag automatisch. Zij hoeven hiervoor niets te doen. Andere huishoudens met een inkomen rond bijstandsniveau – zoals uitkeringsgerechtigden – moeten zelf een aanvraag doen bij de gemeente. De energietoeslag is voor het jaar 2022 en gemeenten kunnen de toeslag nog tot en met 31 december uitkeren. Hier vind je meer informatie.

 

Bijzondere bijstand

Huishoudens die niet in aanmerking komen voor de energietoeslag maar wel in de problemen komen door plotseling gestegen kosten, hebben mogelijk recht op individuele bijzondere bijstand in hun gemeente. Meer informatie vind je hier.

 

Betalingsregeling met energieleverancier

Als je te maken hebt met dreigende geldzorgen kun je ook andere ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente.

Denk jij dat je in aanmerking komt voor de energietoeslag?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl